Capella de la Pietat – Sant Gregori / Gironès

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Constantins, entitat de població de Sant Gregori, vila i municipi del mateix nom, a la comarca del Gironès (Girona).

Època: Segle XV - Segons un fragment d'informació que hem trobat a una pàgina web de l’Ajuntament de Sant Gregori – Un passeig per la història - (Del S.IX al S.XVIII) – (“Altres masos dignes d'esment i segurament d'origen medieval, són can Rossell, la Torre de Sant Gregori, la Casassa de Sant Gregori, la Torre de Sant Medir, can Vila i, a Constantins, can Masagó, amb una capella dedicada a la Mare de Déu de la Pietat, del s. XV”).

Protecció: BCIL - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Malmesa i abandonada. Potser es podria intentar entrar al seu interior, però el seu mal estat i la vegetació que l'envolta ho fan difícil.

• Accessibilitat: Bona accessibilitat fins a l'ermita (?) . S'aconsella no entrar degut a la debilitat de l'estructura. – (Ajuntament de Sant Gregori).

Altres noms: Mare de Déu de la Pietat - (Ajuntament de Sant Gregori).

Accés – Visitada el 20/05/2016:

D'entrada cal dir que ens ha ajudat a trobar aquesta església la mestressa de la masia adossada a la capella de Calders. Des d'aquesta pàgina, novament li agraïm la seva gentil col·laboració.

Des d'aquesta capelleta de Calders, ens hem desplaçat fins a un punt de Constantins situat a 41 58 54.1 02 41 27, on hi conflueixen quatre camins: Un de terra i tres d'asfaltats. Un d'aquest darrers, està indicat com anar a Bonmatí i a l’església de Sant Vicenç de Constantins, del segle XVIII.

Diguem que aquest seria el punt d’inici de la descoberta d'avui.

Oferim a continuació una captura de pantalla de Google Maps, d'un cantó d'aquest paratge:

Doncs bé, des d'aquest lloc, continuarem, però pel camí que marxa en direcció oposada a Bonmatí.

Facilitem tot seguit una altra captura de pantalla, de l'altre cantó, en la que apareix a la dreta, a baix, el camí pel que continuarem. En la fotografia s'hi aprecia un senyal vermell, que deixarem a la nostra esquerra.

Tot seguit ens trobarem amb les següents situacions:

• A 41 59 00.2 02 41 52.1 travessem el torrent del Bac, indicat.
  • Sols uns deu metres més endavant, a mà esquerra, comença un camí de terra, indicat: Capella de la Pietat a 600 metres. Continuarem per aquí.
  • A 41 59 04.3 02 42 00.1 trobarem una desviació, sense cap indicació. Continuarem per la dreta, deixant a l'esquerra una casa gran. Ben aviat apareixerà, a l'esquerra del camí, la silueta de la capella que busquem.
  • Durant el recorregut hi ha alguna entrada / sortida que es veu clarament que no formen part de l'itinerari, de la “pista principal”, com acostumem a dir.
  • Hem aparcat al voral del camí, vora la capella.

• Si introduïm les coordenades anteriors a un M A P A de Google, l'aplicació ens confecciona automàticament el recorregut i ens diu que la distància a recórrer és d'uns 1300 metres.

• Si anem “motoritzats”, necessitarem un vehicle 4x4. En qualsevol cas, si hem de fer aquest camí a peu, no és ni gaire llarg, ni gaire feixuc.

• Si pel que fos, aquest itinerari el volguéssiu fer des de la Capella de Calders, l'afegitó de les dades oportunes, ens confecciona el següent M A P A.

• De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació (Maig 2016):

“ Descripció

Petita capella de planta rectangular amb absis semicircular posterior, construïda amb parets portants de rierencs, carreus a les cantonades i coberta de teula àrab a dues vessants.

La façana principal és arrebossada i a la seva part superior hi ha un campanar d'espadanya descentrat i la porta d'accés té forma d'arc de mig punt fet amb dovelles de pedra.

En una façana lateral hi ha un cos annexa, possiblement la sagristia.

La coberta de la capella es troba acabada en ràfec d'una filera de teula i tres de rajol pintat, el rajol de la filera del mig és col·locat en punta de diamant.

L'espai interior es desenvolupa en una sola nau coberta amb una volta de mig punt feta amb maçoneria.

A la part de l'absis queden les restes d'un senzill retaule amb fornícules buides d'imatges.”

•  Per complementar i/o contrastar la informació anterior, ens complau extreure de la pàgina web de l’Ajuntament de Sant Gregori, el següent text (Maig 2016):

Capella de l'antic mas abandonat de can Masagó, a llevant de la parròquia, fou construïda l'any 1412, tal com es llegeix a la inscripció gòtica de la dovella central de la porta.

D'una nau, conserva un modest retaule dels segles XVII i XIX i les fornícules, sense imatge, de la Mare de Déu de la Pietat, Sant Joan i Sant Francesc.

Actualment, com el mas, es troba abandonada.”

•  En una pàgina web de Patrimoni.Gencat, apareix una fotografia d'aquesta església, de l’any 1986. El deteriorament que ha sofert aquesta ermita en un període de 30 anys, ha estat notable.