Capella de Calders – Sant Gregori / Gironès

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Constantins, entitat de població de Sant Gregori, vila i municipi del mateix nom, a la comarca del Gironès – (Girona).

Època:Segle XII – Romànic - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: BCIL - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bo. No és accessible lliurament, tot i que com que hi hem trobat la mestressa de la masia que hi ha adossada, ens ha facilitat  la clau per poder visitar l'interior.

Altres noms: Capella de Santa Maria de Calders - (Patrimoni.Gencat).

Accés – Visitada el 20/05/2016:

En un lloc (41 58 42.5 02 40 25.4) de la carretera GI-532, entre els PK 9/10, hi ha una sortida indicada per anar a l'ermita de Calders. Entrem a un camí de terra perfectament transitable, que al cap d'uns 300 metres de recorregut, ens deixa davant d'aquesta esglesieta, visible amb anterioritat. Hem aparcat al voral del camí.

Altres: De la pàgina web de Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació (Maig 2016):

“ Descripció

Petita capella d'origen romànic desenvolupada en planta rectangular i absis posterior semicircular llis.

Les parets portants són de maçoneria amb restes d'arrebossat de calç a les façanes.

La coberta és de teula àrab a dues vessants, acabada amb un ràfec de doble filera de teula.

Per la banda de la façana principal hi ha adossada una construcció però deixant un petit espai cobert per accedir a l'interior de la capella per una porta dovellada.

A la part superior de la façana principal hi ha un campanar d'espadanya sense campanes.

L'interior s'estructura en una sola nau, coberta amb volta de canó enguixada i absis semicircular posterior.

La part superior a l'absis és pintat representant el cel i les estrelles (finals del s. XIX o inicis del s. XX).

L'actual construcció és del 1770, però en ella queden restes romàniques.”

• Per complementar i/o contrastar la informació anterior, ens complau extreure de la pàgina web de l’Ajuntament de Sant Gregori, el següent text (Maig 2016):

“ Al veïnat de Calders, prop de Bonmatí, hi destaca aquesta capella romànica del segle XII, conservada quasi íntegrament i encara oberta al culte.

És d'una nau amb absis semicircular, té algunes reformes del segle XVIII i hostatja imatges de la Mare de Déu i dels sants Francesc i Josep, a més d'un petit cor amb balustrada de pedra.

A la masia que hi ha adossada hi tenen la clau.”

*Informació extreta de la pàgina web de Vikipèdia.