Capella de Sant Bartomeu de Trullars – Bescanó / Gironès

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Bescanó, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Gironès (Girona). Tot i aixó, la població més a la vora és Bonmatí.

Època: Segle X - Preromànic - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: BCIL - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Ho desconeixem. No hem arribat a tocar-la, l'hem vist de lluny. Està situada dins d'una propietat privada.

Altres noms: Capella de Sant Bartomeu de Trullàs - (Patrimoni.Gencat).

Accés – Visitada el 27/05/2016:

Circulant per la carretera N-141e (Anglès – Bescanó – Montfullà), i circulant en aquest sentit, en un punt situat a 41 57 45.2 02 40 04.6, entre els PK nº 102 / 103, a l'alçada de Bonmatí, trobem una sortida a mà dreta  per on s'accedeix a la carretera GI-540, per on cal continuar. Hi ha un indicador: El mas Llunès i Estanyol.

Ben aviat arribem a un punt (*) d'aquesta carretera (41 57 33.1 02 40 07.9), sense cap indicació, on a la dreta hi ha la porta d'entrada a una finca privada.

La capella de Sant Bartomeu és dins d'aquesta finca, pràcticament, no és visible des de l'exterior.

• De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació (Maig 2016):

Situada a uns 300 m de la masia coneguda com a Can Pol de Baix.

Edifici interessant de nau rectangular i absis de ferradura a l'interior i l'exterior.

L'emblanquinada de les parets no permet veure el parament, d'aparell irregular format per còdols rierencs.

La portalada és irregular i està precedida per una gran porxada sostinguda per dues grans pilastres.

El campanar és d'espadanya.

Notícies històriques

No és possible datar la capella ja que no ha estat estudiada en profunditat, tot i així sembla ser d'origen preromànic. Al segle XVIII va ser refeta.”

• (*) Si de totes maneres estem encuriosits en poder veure quelcom d'aquesta església, una mica més endavant d'aquest punt, davant de la fita del senyal del PK nº 10 d'aquesta carretera GI-540, a la dreta, (41 57 27 02 40 09.6) hi ha una altra sortida, sense cap indicació, on al final hi trobem una petita planura, on hi ha una zona de jocs infantils. Hi ha una sortida, un camí de terra, en baixada, per on podem continuar, a peu.
  • Tot seguit travessarem per una passera la riera de Sant Pere i a l'altre costat seguirem per un evident camí, cap a la dreta, des d'on, en un moment u altre,  haurem de descobrir a la llunyania aquesta edificació. Així ho hem fet per documentar mínima i gràficament aquest reportatge.