Búnquer al Coll de Balaguer – Vandellós i L’Hospitalet de L’Infant / Baix Camp

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Vandellós i L’Hospitalet de L’Infant, municipi de la comarca del Baix Camp (Tarragona).

Època:  Segle XX - Generalitat de Catalunya *

Protecció: BCIL  - Generalitat de Catalunya *

Estat: Ho desconeixem. No hi hem arribat a tocar. Visitable

Accés – Visitat el 25/11/2018:

0El Punt d’inici ** d’avui ha estat un lloc – 40 58 24.4 00 52 53.0 - situat entre els PK 1125 / 1126 de la carretera N-340, on hem pres una sortida d’aquesta carretera, sense cap indicació (Deixem a l'esquerra una empresa –“Gruas y Taller José i José Luis”).

**  Curiosament, al davant mateix d'aquest punt d'inici, hi ha el punt d'inici que permet anar a la Torre del Torn.

1 A 40 58 19.7 00 52 46.8 prendrem una sortida a la dreta, la continuació de la qual a Google Maps s'identifica com a Barri Vaqué, que ens permetrà enfilar cap a un pont mitjançant el qual traspassen per sobre de l'autopista AP7.

2 Poc més endavant, a 40 58 09.4 00 52 30.9  tornem a trobar una desviació a la dreta, que accedeix a un altre pont,  mitjançant el qual creuaríem l'autopista A7. Obviem aquesta sortida i continuarem recte, per la carretera que a Google Maps s'identifica com a “Camí de la Pitrassa” .

3 - A 40 58 09.4 00 52 30.9 Arribem a un lloc on hi ha una desviació. Per la dreta segueix la carretera asfaltada, que continua amb la travessia d’un pont. Obviem aquest camí.

Per l'altra banda hi ha l'accés a un ampli camí de terra, en pujada, solitari i polsegós. No hi ha cap indicació. Per aquí hem continuat, però a peu, donat que hi ha un senyal de tràfic que impedeix la circulació rodada a partir d’aquí.

Al cap d'uns deu minuts hem arribat fins un lloc on hi ha una espècie de placeta, on a l'esquerra, una mica enfilat hem pogut entreveure, més que no pas veure, el suposat búnquer.

Ben aviat ha començat a ploure de manera decidida, amb ganes, fet que ens ha obligat a retornar al cotxe. Resta pendent de tornar a investigar aquest paratge.

4 - Localització:  N 40 57 54.0 E 00 52 16.2 - Altitud:  133 m.

M A P A del recorregut des del punt 0 al punt 2

Altres:

• De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya*, ens complau extreure la següent informació - (Novembre 2018):

“ Descripció

Situada davant la pedrera i clarament visible, consta de 4 casamates comunicades per un passadís que les uneix, les casamates miren cap a l'Ametlla de Mar.

No hi ha rastres d'ocupació ni constància històrica d'us."

Segons fonts locals va ser feta durant la Guerra Civil Espanyola, si es dona una volta pels entorns de l'antic camí s'hi poden veure parapets de protecció de la bateria.”

* Informació extreta de la pàgina web de la Generalitat de Catalunya. *