Torre del Torn – Vandellós i l’Hospitalet de L’Infant / Baix Camp

És una edificació del segle XVI - Generalitat de Catalunya *

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Vandellós i l'Hospitalet de L'Infant – municipi del mateix nom, a la comarca del Baix Camp (Tarragona). Les restes de la torre estan a primera línia de mar, les onades acaronen les velles pedres.

Època: “Fou edificada pels Ducs de Cardona el segle XVI, i destruïda pels anglesos el 17 de juny de 1813 - Generalitat de Catalunya *

Protecció: BCIN - Generalitat de Catalunya *

Estat:  Dolent, ruïnós.

Altres noms: Illeta o Illot del Torn - Generalitat de Catalunya *

Accés – Visitada el 25/11/2018.

Visitable - Lliurament accessible, tot i que com s'aprecia a les fotografies, no hi pot pujar qualsevol.

Ara bé, cal tenir en compte que aquesta és una platja nudista i per tant, al menys durant els mesos d'estiu no serà possible accedir-hi a menys que es vagi en pilotes, segons es desprèn de les instruccions, tal i com s'aprecia en varis cartells informatius, que adverteixen d’aquesta limitació, especialment dirigida a gossos i / o a tafaners (“Mirón” - en espanyol).

0Punt d’inici ** : Hem accedit a aquesta edificació circulant per la carretera N-340 fins trobar un lloc - 40 58 23.4 00 52 55.1 - situat entre els PK 1125 / 1126 d’aquesta via, on hi ha una sortida indicada per on continuarem: La Rojala / Platja del Torn. La platja està situada a uns 1.900 m. de distància d'aquest punt.

**  Curiosament, al davant mateix d'aquest punt d'inici, hi ha el punt d'inici que permet anar al Búnquer de Coll de Balaguer.

Llavors ens trobarem circulant per la carretera que a Google Maps s’identifica amb el nom de “Camí de la muntanya del Torn”. La següent part del recorregut també és asfaltada, llevat d’un petit tram final, sense cap rellevància.

Una mica abans d’arribar a tocar de la sorra de la platja hi ha disposada una ampla zona d’aparcament.

Deixem el cotxe aparcat i continuem a peu uns metres en direcció a un evident pas subterrani que salva, passant per sota,  les vies del ferrocarril. A l'altre costat, ja hi trobem la platja i la construcció que busquem.

Localització: N 40 57 58.9 E 00 53 2 - Altitud: 9 m.

M A P A del recorregut, des del punt 0 al punt 1.

Altres:

• De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya *, ens complau extreure la següent informació - (Juliol 2018):

Torre de planta circular feta de còdols amb molt poc morter.

Es troba situada damunt d'un roquer que és un tómbol, a l'extrem superior de l'Illot del Torn.

Aquest illot és una penca de roca que s'endinsa dins del mar a l'extrem sud de la platja de les Rojales que antigament, en determinat moments, quedava aïllat de la platja per l'aigua, cosa que rarament passa actualment.

La construcció està molt degradada, i només en resta part del perímetre de la torre.

Encara es conserva la caixa del mur excavada a la roca i es pot veure la ubicació de l'accés a la torre.

A l'interior s'observen els murs tirants que asseguraven la resistència de la torre a l'hora de fer front a possibles atacs.

Notícies històriques

La torre del Torn fou edificada pels Ducs de Cardona el segle XVI, i destruïda pels anglesos el 17 de juny de 1813.

Comptava amb tres persones de vigilància i es finançava mitjançant la contribució per dret de pas i àncora pel Coll de Balaguer.”

* Informació extreta de la pàgina web de la Generalitat de Catalunya. *

“ Descripció

S'accedeix al jaciment sortint de la carretera N-230 un cop passat el coll de Balaguer, quan la carretera descendeix cap a l'Hospitalet de l'Infant.

S'arriba a la via fèrria València-Barcelona, que es creua caminant per un dels túnels. La torre queda a la dreta de la platja.

També es pot accedir des del nucli urbà de l'Hospitalet de l'Infant seguint el carrer Via Augusta fins al final, on es troba el càmping Torre del Sol, a l'esquerra de la línia de tren València-Barcelona.

En passar el pont de línia fèrria s'agafa un camí asfaltat a l'esquerra que porta fins a uns edificis abandonats al costat de la mateixa línia fèrria. Es creua a peu i es baixa a la platja de Rojals o del Torn, on hi ha la península amb la torre.

La Illeta del Torn és una massa rocosa que conserva les restes d'una antiga torre de vigilància.

Des del seu cim es té un ampli control visual d'aquesta façana de la costa, que en dies clars pot arribar fins al delta de l'Ebre.

La seva existència es coneix, com a mínim, des de 1678 i perdé la seva funció quan fou volada pels anglesos l'any 1813 en el context de la dominació napoleònica.

La Torre és de planta circular però només es conserva una part del parament extern que dóna al nord consistent en onze filades de pedres lligades amb morter de calç.

Pels voltants no es localitza cap altre resta arqueològica superficialment.

El lloc on es troba la torre del Torn, en una petita península accessible únicament des de la platja o per via marítima, és considerat un punt estratègic per a la vigilància de la navegació de la zona.

Tot i que no es tenen dades ni documentals ni arqueològiques, es considera la possibilitat de que la torre fos originàriament construïda amb motiu dels atacs que va patir el litoral català a l'Edat Mitjana per part de contingents i pirates musulmans. “