Antiga església de Santa Pere – Vilabella / Alt Camp

espereu…

NOTA: En el moment de creació d'questa pàgina tenia el nom d'Església de Santa Maria, hem corregit el nom (24-08-2021).

Situació: A Vilabella, població i municipi del mateix nom, a la comarca de l’Alt Camp (Tarragona).

Època: Segle XIII – Generalitat de Catalunya.*

Protecció: No hi consta – Generalitat de Catalunya.*

Estat:  “De la construcció primitiva de l'església, només en resten alguns elements aïllats, donat que l'estructura general ha desaparegut.” – Generalitat de Catalunya. *

Altres noms: Torre i elements diversos de l'Antiga Església de Santa Pere – a la pagina web de la Generalitat de Catalunya l'anomenen església de Santa Maria.*

La trobarem al darrere mateix de l'Ajuntament de Vilabella.

Localització: N 41 14 48.2 E 01 19 47.3 - Altitud253 m.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya*, ens complau extreure la següent informació - (Gener 2018):

“Descripció

Torre: originalment situada als peus de l'església de Santa Maria, avui apareix envoltada per les restes del temple i per altres edificacions posteriors.

La part visible exteriorment és de planta quadrada amb quatre obertures d'arc apuntat a la part superior. El material emprat és la pedra.

Elements: de la construcció primitiva de l'església, només en resten alguns elements aïllats, donat que l'estructura general ha desaparegut.

Encara es poden veure a l'interior alguns capitells amb l'escut dels Montcada, els arcs i les claus de volta de la nau, i alguns arcs ojivals

a l'exterior, s'observen els contraforts i l'absis. L'estat de conservació de tots aquests elements és molt deficient.

Notícies històriques

Sembla probable que l'església de Santa Maria es construís en el segle XIII aprofitant alguns elements d'una altra construcció anterior.

Va sofrir modificacions, principalment en el segle XVIII.

L'esglèsia va deixar de ser parròquia en edificar-se la nova de Sant Pere a mitjan segle XIX, i es va utilitzar com a escola.

Posteriorment l'església va ser subhastada i comprada entre quatre propietaris, que van dividir l'espai intern en quatre dependències (magatzems i corrals d'aviram). A partir d'aquest moment, l'edifici es va anar malmetent de manera progressiva.

L'any 1926, va col·locar-se damunt de la torre un dipòsit d'aigua. “

24-08-2021 - Modificació del nom d'Església Santa MariaEsglésia de Sant Pere gràcies a les correccions de Rosa Maria Andreu Rabasso.

Algunes vistes de Vilabella