Torre de Montferri / Alt Camp

Des del lloc on hem aparcat el cotxe, al poc de caminar, la torre ja és perfectament visible.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Interior de la torre: sembla ser que per aquestes precàries escales es pot accedit a la part superior de la construcció.

torre-de-montferri-081113_503

Malgrat pugui semblar-ho, la torre no és completament rodona, com es demostra en aquesta fotografia posterior ...

Situació: En terrenys del municipi de Montferri (Alt Camp) – Tarragona.

Època: Segle XI - Generalitat de Catalunya.*

Estat: Restaurada. Lliurament accessible. Estupendes vistes als voltants.

Altres noms: També se la coneix com la Torre del Moro - Generalitat de Catalunya.*

Accés - Visitada el 13/11/2008:

Circulant per la carretera T-204, accedim a Montferri per l'entrada situada a N 41 16 08 E 01 21 50 (Hi ha una altra entrada, en una rotonda, que dona accés a Montferri, al Santuari de la mare de Déu de Montserrat (*) i a la carretera que es dirigeix a la veïna població de Salomó) i ens trobarem circulant pel carrer anomenat  Avda. Tarragona. Molt aviat trobarem un trencall ( 41 15 57 01 21 50): una paret coronada per una petita barana de ferro, separa la avinguda per on veníem del nou carrer que surt a la dreta i en direcció avall, por on continuarem.

Trobem un altre trencall a ma esquerra ( 41 15 55 01 21 43), anunciat amb un cartell: Vilabella, i seguirem en aquesta direcció (A la dreta deixarem els antics safaretjos).

Finalment tornarem a trobar un altre trencall ( 41 15 52 01 21 43 ), anunciat amb un cartell de color verd, de senderisme: Salomó per la Polla-Rossa. Continuarem en aquesta direcció.

Transitarem durant uns 1400 metres per una estreta carretera asfaltada, on hi ha llocs, on dos vehicles no poden creuar-se, fins arribar a un indret on s'acaba l'asfaltat, tot i que el camí encara continua.

A l'esquerra hi ha un espai adient, on aparcarem el cotxe ( 41 15 11 01 21 39), i ens disposarem a continuar, a peu.  Aquí mateix trobarem l’inici d’una pista de muntanya, que enfilant-se progressivament ens conduirà en una mitja hora, en direcció a una gran torre elèctrica, que dalt d’un turó comparteix veïnatge a les alçades, amb la torre de Montferri situada en un altre cim molt proper. A mig camí ja son visibles les dues torres.

En la darrera part de la pujada, la pista es va fent cada vegada més esmunyedissa,  fins convertir-se en un petit corriol molt costerut, amb forta pendent.

Localització: N 41 15 05 E 01 22 02. Altitud: 374 m.

Altres: A tocar del poble hi ha interessant Santuari de la Mare de Déu de Montserrat, construït per en Josep Maria Jujol, arquitecte tarragoní, deixeble i col·laborador d’en Gaudí.

• De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya, ens complau extreure la següent informació: (Gener 2020):

Descripció

La Torre de Montferri o del Moro es troba enlairada dalt del cim de Tossa Grossa, a 386 metres d'altitud.

És de planta ovalada a la part exterior i circular a l'interior.

Té 15'66 metres de diàmetre i 8 metres d'alçada.

El gruix dels murs és de 1'30 metres i el parament és de pedres irregulars lligades amb morter de calç.

Actualment, és d'un sol pis cobert per un terrat.

El trespol és una volta que no arriba a ser de mig canó en la què encara es poden observar els negatius de l'encanyissat fet servir per a construir-la.

Hi ha una petita obertura que comunica amb el terrat, on encara es poden veure diverses espitlleres i les restes del que podia haver estat una porta per on s'accedia a la torre.

A la base hi ha dues grans obertures.

Originàriament, devia tenir uns dos metres més d'alçada.

Notícies històriques

La denominació de torre del Moro és donada pels habitants de Montferri, mentre que els de les viles properes la coneixen amb el nom de torre de Montferri.

Segons E. Liaño, es tracta d'una torre tiana i el seu origen i el d'altres erigides en aquesta zona, es relaciona amb el procés de recuperació del territori ocupat pels musulmans.

Podria haver estat una guaita del castell de Castellví de la Marca.

Actualment es troba esquerdada pels efectes d'un llamp, tot i que ja al segle XIX presentava un estat ruïnós.

Del "Munt Ferriolum" hi ha esment l'any 1010, posteriorment anomenat "Monte Ferreo", l'any 1059.

El topònim Montferri va passar a denominar a partir del 1917 el poble de Puigtinyós.

En el domini de Puigtinyós, s'observa el llinatge dels Castellvell-Montcada, i després del 1233 i per donació de la vídua Garsenda i del fill Gastó de Montcada a favor del monestir de Santes Creus, la presència d'aquest monestir.

"Vora del poble de Montferri s'escau l'antic castell de Rocamora, transformat en masoveria, i envers migjorn, després de dos quilòmetres de pujada, s'assoleix la Torre de Montferri, gairebé enderrocada.

Encara presenta la seva mola enlairada, des de la qual hom té l'avinentesa d'atalaiar tota la costa marina des de Salou al Vendrell, el Camp de Tarragona i tota la línea de muntanyes de Montmell, Montagut, Serra Carbonera i Carena de Prades fins a la mar". (Blasi).

"Dalt de Tossagrossa, que s'eleva a 386 metres sobre el nivell del mar, hi ha la interessant torre de guaita dita la Torre de Montferri, de planta circular". ("Els castells catalans")

La torre va ser restaurada gràcies a un conveni entre la Diputació de Tarragona i la Generalitat de Catalunya el 1991.

L'any 1999, a conseqüència d'un projecte de construcció d'un parc eòlic, es prospectà tota la zona superior de la Tossa Grossa.

Les prospeccions tingueren un resultat negatiu, essent l'únic element patrimonial localitzat la pròpia Torre de Montferri."

Alt Camp : Veure en un mapa més gran.

Una mostra de les extraordinàries vistes que es gaudeixen des d'aquest indret ...