Església de Santa Maria de Peralta – Renau / Tarragonès

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Renau, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Tarragonès (Tarragona).

Època: Segle XIII – Gòtic - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Tot i que a l'anterior pàgina web de Patrimoni es diu que l'estat de conservació és el de ruïna, podem donar fe de que en l'actualitat es troba en molt bon estat. Presenta una coberta nova i totes les parets en peus.

A través de la reixa d'una porta d'entrada es veu l'interior, ple d'eines i material de construcció, que pressuposen que encara s'hi està treballant.

No és accessible lliurament. Hem aparcat al voltants.

Accés - Visitada el 19/12/2015:

Circulant per la carretera TV-2032 - (Vilavella / L’Argilaga) – en un lloc situat a 41 13 28.1 01 18 08.0, entre els PK 3 / 4, trobarem una sortida indicada per anar a Peralta. Entrarem llavors a un camí de terra, perfectament transitable, que al cap d'un curt recorregut d'uns 300 metres, ens situarà al davant de l’església.

Altres: De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació (Desembre 2015):

“ Descripció

En estat total de ruïna, sols se'n conserven algunes parets i el campanar d'espadanya, d'època posterior.

La planta tenia una nau de 15 m. x 4 m. i la porta sembla que estava al costat nord.

La coberta, de fusta a dues vessants sobre arcs apuntats de pedra, està del tot ensorrada

Notícies històriques

L'església de Santa Maria de Peralta sembla una obra del segle XIV, que en devia substituir una d'anterior. L'espadanya i la sagristia són més tardanes.

Procedents d'aquesta església es conserven, al Museu Diocesà de Tarragona, unes pintures murals del segle XIV (dels pocs exemples de l'època a terres de Tarragona) i un retaule del segle XV, així com també objectes litúrgics.