Aiguamolls de l’Empordà – Castelló d’Empúries / Alt Empordà

I T I N E R A R I

Situació: El Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà està situat dins la badia de Roses, a la comarca de l'Alt Empordà, província de Girona.

Època: Segle XX - Àrea humida de l'Alt Empordà declarada paratge d'interès natural segons una llei aprovada pel Parlament de Catalunya el 1983.

Té una extensió de 4.824 ha. i abasta les terres del curs baix de la Muga i del Fluvià (estany de Vilaüt, la Massana, la Rogera, la Llarga, etc), juntament amb una àmplia zona perifèrica. El seu principal interès rau en la riquesa de la fauna ornítica, especialment migrant. La declaració de terres protegides afecta nou municipis: Pau, Roses, Pedret i Marzà, Peralada, Palau-saverdera, Armentera, l’Escala, Sant Pere Pescador i Castelló d’Empúries.

És un conjunt de maresmes generades pel curs final de la Muga i del Fluvià (Alt Empordà) i del Ter i del Daró (Baix Empordà).

Bé que parcialment dessecats (cas de l'antic estany de Castelló ), constitueixen el conjunt marjalenc més important de Catalunya, després del Delta de l’Ebre. Hom hi ha creat el parc natural dels Aiguamolls de l’Empordà .

La Informació anterior ha estat extreta de la pàgina web de la Gran Enciclopèdia Catalana.

Protecció: No tenim notícies clares al respecte.

Estat: Bo. Visitable.

Accés – Visitat: 20/08/2019.

Accessible per diferents itineraris, segons procedència del viatger. Accés al Parc – Generalitat de Catalunya.

Localització: N 42 13 30.1 E 03 05 32.1Centre d’informació El Cortalet

Altitud: Pocs metres sobre el nivell del mar.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya ens complau extreure la següent informació - Novembre 2020:

Els Aiguamolls de l'Empordà són una de les principals zones humides de Catalunya, juntament amb els deltes de l'Ebre i el Llobregat.

Es troben ubicats a la plana empordanesa, entre les desembocadures dels rius Fluvià i Muga, en un espai caracteritzat pels cursos fluvials actuals, les antigues desembocadures dels rius, i els sistemes de canalització i rec dels conreus que històricament s'han donat en aquest lloc ric en aigua dolça.

A més de la figura coneguda de Parc Natural, hi trobem les reserves naturals integrals (màxim nivell de protecció natural a la legislació catalana) de les Llaunes i dels Estanys.