Castell de Sant Mateu / Bages

Valoració: 2 vots.
espereu…

F O T O S 


OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vista general, entorn. Com es pot observar a la fotografia les restes del castell son a tocar de la carretera.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

D E T A L L S


I T I N E R A R I 


Situació: En terrenys del terme municipal de Sant Mateu de Bages (El Bages) – Barcelona.

Època: Documentat des de l’any 983. Conegut també com a Castell de Les Planes, el nom d’una masia veïna.

Estat: Malmès, però tot i així les restes son força rellevants. Com es podrà veure en les fotografies a continuació, el terra de l'edificació està inundat per les herbes.  Lliurament accessible.

Accés - Visitat el 18/10/2011:

Procedents de Callús i viatjant per la carretera BV-3003 en sentit nord-oest, en direcció a Sant Mateu de Bages, abans d’arribar a la desviació que condueix a aquesta darrera població, al PK 5,500 de la carretera, a l’esquerra, hi ha un trencall ( 41 48 04 01 44 41) anunciat amb uns cartells: Les Planes i Paisatge i aventura.

Prendrem aquesta sortida i aparcarem tot seguit davant mateix de la petita ermita de Sant Miquel de les Planes (Segle XIII - romànica - restaurada). No és accessible lliurament. Al costat de l’esglesieta hi ha una considerable extensió de terra de cultiu. Al fons, si afinem la vista, dalt d’un turonet, ja es veuen les restes del castell de Sant Mateu.

A peu, pel voral esquerra del camp ens hem dirigit cap aquestes restes. Quan ja som a tocar del turó, tenint la masia de les Planes a l’esquerra, a la dreta, a la part superior del turó, és ben visible un petit llenç de muralla, de pedra blanca.

Aquí a baix, hi ha l’inici d’un petit corriol, que enfilant-se amb decisió, ens mena en menys de dos minuts a la plana del turó.

Localització: N 41 48 03  E 01 44 30. Altitud: 530 m.

Altres: Curiosa la forma entre el·líptica i oval d’aquest castell. En el mapa de Google es pot apreciar perfectament aquesta característica.

Altres pàgines:

Autors: Ricard Ballo i Montserrat Tañá.

Informacions complementàries de l'ITINERARI


OLYMPUS DIGITAL CAMERA

En aquest lloc és on s'inicia un petit corriol que ens conduirà a la plana del castell.

MAPA de situació:



Bages : Veure en un mapa més gran.

 A L T R E S 


OLYMPUS DIGITAL CAMERA

En primer terme veiem l'ermita de Sant Miquel de les Planes. Al fons, sobre el turó, la silueta del castell de Sant Mateu.