Església de Sant Cristòfol de Figuera – Sant Mateu de Bages / Bages

I T I N E R A R I

Situació: Adossada a la Masia Figuera, una edificació del segle XIV, en terrenys de Sant Mateu de Bages, a la comarca del Bages (Barcelona).

Estat: Bon estat. Hem aparcat al davant.

Accés - Visitada el 03/05/2014:

Procedents de Callús i circulant per la carretera BV-3003, en sentit Sant Mateu de Bages, que sobrepassarem, en un lloc situat a 41 48 54.3 01 41 42.1, entre els PK 11-12, hem pres una sortida a mà esquerra, indicada,

Església de Sant Cristòfol de Figuera – Sant Mateu de BagesA

i al cap d'un curt recorregut d'uns 800 metres, hem fet cap al mas Figuera.

A l'arribada hem pogut trobar un senyor, habitant d'aquest mas, que ha tingut la deferència de mostrar-nos el bell interior de l'església.

Durant la visita, hi hem conversat breument, i de manera espontània, ha sorgit el tema estrella, en aquest temps i en aquest llocs, de les “visites” de malfactors que amb les seves actuacions posen la por al cos a la gent d'aquestes contrades, i que d'entrada, quan arribem als llocs que volem visitar, posen en guàrdia a la gent, de vegades presentant unes actituds, si més no,  una mica “incòmodes”.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Maig 2014):

“ Descripció

Edifici religiós. Situat al fondal del vessant meridional de la serra de Castelltallat junt a la masia Figuera.

Temple petitó que presenta una nau rectangular amb absis semicircular adossat a la masia Figuera.

És una església fortificada amb un cos superior per damunt la nau que conserva els merlets i espitlleres pròpies de l'època de construcció.

El campanar de torre és posterior. Accés pels peus de la nau, molt sorprenent ja que és una escala encaixada.

Església de Sant Cristòfol de Figuera – Sant Mateu de Bages

Les actuals campanes que té, són les originals de l'església de Sant Pere de Vilalta.