Església de Sant Julià de Coaner – Sant Mateu de Bages / Bages

I T I N E R A R I

Situació: A frec de la torre de Coaner, úniques restes del castell del mateix nom, a Coaner, un poble del municipi de Sant Mateu de Bages, a la comarca del Bages (Barcelona).

Estat: Presenta un bon estat. No és accessible lliurament.

Accés - Visitada el 04/11/2006 i el 25/02/2012:

Per accedir-hi i per altres informacions, podeu visitar la nostra pàgina del Castell de Coaner.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Maig 2014):

“ Descripció

Església romànica - llombarda de planta basilical quadrada (degut a motius d'espai), que presenta tres naus, separades per tres arcs que descansen sobre pilars cruciformes, projectades en tres absis ornats exteriorment per arcuacions llombardes.

Destaca el campanar situat als peus de la nau central, de torre quadrada amb finestres geminades en 2 cares i senzilles en les altres dues.

La decoració externa omple les naus laterals, el frontispici i l'absis. El material utilitzat és el carreu i podem apreciar que tota la configuració de l'edifici obeeix al sistema de construcció en maó, originari del romànic.

L'absis i absidioles laterals es manifesten com el resultat de la prolongació de les tres naus, i compten amb una finestra central. L'absis presenta una doble decoració de finestres cegues i d'arcuacions, mentre que la cornisa està formada per petits nínxols cecs. A les absidioles també es poden observar decoracions d'arcs cecs llombards treballats en unitats de dos. El treball de decoració, però, és rústec.

L'església de Sant Julià de Coaner és particularment interessant des del punt de vista arqueològic, i és objecta d'atenció per part d'aquest col·lectiu.

L'església se sap fou consagrada l'any 1024 (alguns diuen 1034) pel bisbe Ermengol d'Urgell.

L'edifici ha estat restaurat dues vegades: una el segle XVI, trobem la data de 1573 en el portal de l'església, i l'altra en el nostre segle per la diputació de Barcelona.

Malgrat les restauracions, l'edifici sempre ha conservat la seva estructura primitiva.

Alguns autors (com J.M. de Mas i Casas) manifesten que l'església, al peu de la torre, era una mesquita.”

Molt a la vora, hi ha el Santuari de la Mare de Déu de Coaner, edificació del segle XVII.

A la pàgina web de Pat.mapa, s'informa sobre les raons de la seva construcció:

“ El seu origen és degut al gran culte que despertà la Verge de Coaner que se'n volta d'una comarca de 8 parròquies: Súria, Castelladral, Valldeperes, Orriols, Torruella, Salo, Castelltallat i la pròpia de Coaner. Degut a l’increment de feligresos, l'altra església de Sant Julià quedava petita.”