Església parroquial de Santa Maria – Horta d’Avinyó / Bages

Església parroquial de Santa Maria – Horta d’Avinyó

I T I N E R A R I

Situació: A Horta d’Avinyó, entitat de població d’Avinyó, vila i municipi del mateix nom a la comarca del Bages (Barcelona).

Època: Segle XI  - Romànic - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bon estat. No és accessible lliurament. Hem aparcat al davant.

Accés - Visitada el  01/03/2014:

Circulant per la carretera B-431 (Artés – Avinyó), una mica més endavant del PK 48, prendrem  una sortida a la dreta (41 49 43.90 01 58 02.60) per on creuarem la C-25 per un pont, a la fi del qual, girarem a mà dreta i circularem una curta estona pel vial que a Google Maps s'identifica com a carrer de Dalt, fins arribar a tocar de l'església, que ja ha estat visible amb anterioritat.

“ Descripció

Església de tres naus de petites proporcions, la central és coberta amb volta de canó rebaixada i les laterals amb volta de creueria en els seus dos trams.

L'interior de l'església és totalment arrebossat i reprodueix una decoració típicament neoclàssica.

La porta actual és al mur de ponent i és un element més de les múltiples modificacions que afectaren l'edifici romànic primitiu.

Aquesta porta fou refeta l'any 1863.

A llevant i a tramuntana l'església es confon amb les dependències de la gran masia annexa construïda al segle XVII (1640) i, el cementiri.

L'absis semicircular decorat amb arcuacions llombardes només és visible des de la rectoria.

Les capelles laterals són obra del segle XVII (entre 1686 i 1691).

Notícies històriques

L'església de Santa Maria d'Horta es troba situada dins l'antic terme del castell d'Artés al lloc d'Horta; tant el lloc com l'església són esmentats ja al segle XII (1154) i l'església va tenir funcions parroquials que avui encara conserva.

Al segle XVII fou totalment remodelada, es va ampliar afegint-hi capelles laterals (1686 i 1691), el campanar i ja al segle XIX la nova façana.”