Església de Sant Pol – Sant Joan de les Abadesses / Ripollès

Situació: A Sant Joan de les Abadesses (Ripollès) – Girona.

Època: Segle XII - Romànic - Generalitat de Catalunya.*

Estat: Les restes estan ben conservades.

Altres noms: Església de Sant Joanipol - Generalitat de Catalunya.*

Situada al costat de la Plaça d'Anselm Clavé.

Sant Joan de les Abadesses disposa d’un ric Patrimoni arquitectònic. Proposem una visita a alguns elements d'aquest patrimoni.

Caldria en primer lloc dirigir-se a l'oficina de turisme de Sant Joan de les Abadesses (Hi ha cartells informatius que ens hi dirigeixen), situada a la plaça de l'Abadia nº 9, (Hi ha un aparcament gratuït a la vora) on a més d‘aprovisionar-nos d'informació i d’un planell de la vila , podrem opcionalment, visitar el Palau de l’Abadia, i/o el Monestir de Sant Joan de les Abadesses, situats a tocar l'un de l'altre.

A continuació si volem localitzar les muralles, podríem començar per la torre situada a la plaça de Duran i Reynals, i de pas contemplar les vistes des del mirador de la plaça de l'Abadessa Emma, localitzacions ambdues a tocar també del Monestir.

Després caldria localitzar el Parc de la Muralla, a continuació entrar a la vila vella (organitzada segons l'esquema de les ciutats romanes, una sèrie de carrers paral·lels i perpendiculars amb una plaça principal com a centre), i transitar pels seus carrers.

Cal trepitjar la plaça Major

i veure l’església de Sant Pol, sense oblidar travessar el riu Ter passant, a peu, per l'imponent Pont Vell.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya ens complau extreure la següent informació:

Descripció

Prop del monestir de Sant Joan, al centre de la vila, trobem les restes de l'antiga església parroquial de Sant Pol.

Actualment de l'edifici només en resta la capçalera i el frontis, havent desaparegut tota la nau que les enllaçava.

Es poden veure els tres absis disposats en forma de trèvol, que sostenen la cúpula sobre trompes que sosté la torre campanar del segle XVIII.

L'absis central, a llevant, presenta com a decoració una simple cornisa sostinguda per petites mènsules.

El de migjorn té al ràfec arcuacions llombardes amb ornamentació esculpida als permòdols.

El de tramuntana té la part superior destruïda.

La portada, situada a la façana de ponent, és d'arcs en degradació, dos dels quals sostinguts per columnes amb capitells i timpà esculpit ambla representació de Crist entronitzat flanquejat per sant Pau i sant Pere i un àngel a cada extrem.

L'església, que havia estat ampliada en època barroca, fou destruïda el 1936.

La restauració dels anys 1960 es limità a consolidar tot allò que restava de la construcció romànica, és a dir la capçalera i el frontis, i suprimí tots els elements barrocs exceptuant el campanar.

Notícies històriques

L'església, bastida a principis del segle XII, fou ampliada el 1728 amb una nau a cada costat, i una façana de coronament ondulat.

El 1851 deixà de ser parròquia (funció que passà a l'antiga col·legiata del monestir).

El 1936 fou destruïda, i l'abandonament subsegüent menà a la ruïna progressiva de l'edifici.

Els anys 1960 se'n consolidà la part subsistent de la construcció romànica.

• El primer nucli urbà de la Vila, va aparèixer als voltants d’aquesta església.

• Documentació:
  •  Gastronomia:
    • Son força apreciats els embotits que es venen a Sant Joan de les Abadesses, especialment els “bulls” (blanc o negre). Si busqueu una bona botiga, n'hi ha una a la vora d’un dels accessos al pont Vell ... Oi que sí, senyor Joan Garriga ...?
  • Vies verdes:

Sant Joan de les Abadesses és un punt intermedi de la Via Verda del Ferro i del Carbó  anomenada així, al·ludint a la important tradició de las forges en el Baix Ripollès y a l'extracció de carbó a las mines d'Ogassa.

Per localitzar aquesta Via podem prendre la carretera que des de la Vila es dirigeix a Ogassa.

El recorregut d’aquesta carretera passa per l'antiga estació de tren de Sant Joan, del ferrocarril de Ripoll a Ogassa, una edificació acuradament recuperada per tal de donar servei als usuaris d’aquesta Via Verda.

Ripollès : Veure en un mapa més gran.