Església de Sant Esteve de la Colònia Soldevila – Balsareny / Bages

I T I N E R A R I

Situació: A la Colònia Soldevila, al terme municipal de Balsareny, vila i municipi del mateix nom de la comarca del Bages (Barcelona).

Època:  Segle XI – Romànic - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Presenta un bon estat. No és accessible lliurament. Al davant hi ha una ampla esplanada on hem aparcat còmodament.

A la Colònia Soldevila.

Circulant per l’autovia C-16 ( Eix del Llobregat ) en sentit nord, poc abans d’arribar a Balsareny, hem de prendre la sortida del P.K. nº 69, indicada per anar a Balsareny i Súria. Aquí trobarem una rotonda (41 52 18 01 52 36) i prendrem un parell de sortides successives, indicades per anar, primer al castell de Balsareny i a la Colònia Soldevila, i a la Rabeia i a la Colònia Soldevila, després.

Ens trobarem llavors circulant per la carretera C-1411-z, que discorre en paral·lel a la C-16. Durant el proper recorregut anirem trobant cartells indicatius que ens conduiran al lloc desitjat.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Febrer 2014):

“ Descripció

L'antiga església era un edifici romànic d'una sola nau, rectangular, desproveïts de creuer, amb un absis semicircular, sense decoració.

L'any 1942 sofrí una seria de transformacions: s'hi afegí un transsepte, i en ell s'hi construïren dues absidioles d'estil neoromànic, flanquejant l'antic absis.

Últimament s'han dut a terme algunes tasques de restauració, consistents en la reobertura de la finestra de l'absis i en treure el guix dels paraments interiors.

L'aparell és ben ordenat i disposat en filades. La coberta és a doble vessant. La porta, a ponent, és de mig punt. Adovellada. Al damunt de la porta s'obren dues finestres també de mig punt, a l'igual que les dues laterals.

Un altre punt de llum és l'ull de bou en un lloc elevat de la façana.

Aquesta cara de ponent culmina amb un senzill campanar d'espadanya.

Notícies històriques

L'església apareix citada el 1038 al testament d'Ingilberga de Balsareny, esposa de Guifré de Balsareny, que era el senyor del castell. Hom creu que devia tenir el caràcter d'una església rural.

El 1897 en Josep Soldevila i Casas fundà una colònia tèxtil en aquell lloc i l'església es convertí en ajuda de la parròquia de Balsareny.

El 1942 s'amplià amb dos absis neoromànics. Fa pocs anys s'hi ha fet alguna restauració que permet descobrir més bé la part antiga de la construcció. L'església es trobava dins l'antic terme del castell de Balsareny. Actualment és sufragània de la parròquia de Balsareny.”

La Colònia Soldevila

• De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Febrer 2014):

“ Prop de l'indret on hi ha l'ermita romànica de Sant Esteve, Josep Soldevila Casas, l'any 1897, va començar a construir una fàbrica de teixits - més tard de filats també -, al mateix temps que edificava un carrer de pisos pels treballadors.

L'any 1899 es va inaugurar un primer bloc de 18 habitatges. Els 66 pisos que formen el carrer Vell es van anar construint en diferents etapes i, l'any 1922, es va fer el carrer Nou amb 18 habitatges més. D'aleshores ençà no hi ha hagut modificacions urbanístiques notables a la colònia.

A la dècada del 1920 van arribar a treballar-hi 650 obrers.

Hi havia cafè, sala de ball, teatre i escola, entre altres serveis.

L'any 1932 una crisi va provocar el tancament temporal de la colònia; molts treballadors van buscar feina a altres indrets.

Després d'uns anys d'auge econòmic (1940-60), la crisis afectà de nou a la dècada dels 60.

La Colònia Soldevila va arribar a tenir prop dels 400 habitants als anys 20 del segle XX; el 1950 aquesta quantitat havia minvat fins als 278, després 180 a 1981 i encara menys a principis dels 90 amb 59 habitants.”

Una vista aèria de la Colònia Soldevila

Nota dels Autors:

El passeig pels carrers de l'antiga colònia, flanquejats per les cases avui buides, deshabitades, produeix un sentiment de tristor.

Al natural desassossec que s'experimenta al caminar per aquest solitari i abandonat lloc, antigament habitat, on segurament tants somnis es van forjar i també, posteriorment, destruir, s'hi afegeix la sensació d'impotència al veure com aquest habitatges presenten a dia d'avui, un lamentable aspecte, suposem més que res per vandalisme, que no pas pel mer decurs del temps ...

Tot i que no hem vist a ningú durant el passeig, hi ha indicis de que al menys un dels blocs fa encara servei, avui en dia.

L'aspecte d'aquest bloc que diem,  es veu bé, amb finestres noves, a través d'alguna de les quals es veu alguna planta ... Un cartell diu que hi ha unes oficines ...

El Llobregat al seu pas per la Colònia Soldevila

Unes vistes idíl·liques del Llobregat al seu pas per la Colònia Soldevila