Església de la Nativitat de Durro – La Vall de Boí / Alta Ribagorça

Situació: A Durro, entitat de població del municipi de la Vall de Boí (Alta Ribagorça) – Lleida.

Protecció: Patrimoni de la Humanitat - BCIN - Generalitat de Catalunya).*

Estat: Bon estat. Visitable. Aparcament als voltants.

Senzill de localitzar. Abans d'entrar al poble ja és clarament visible.

L'església de la Nativitat de la Mare de Déu és situada al mig del poble de Durro.

L'edifici, molt alterat posteriorment, era originàriament d'una nau, coberta amb volta de canó lleugerament apuntada reforçada per arcs torals, i absis semicircular, desaparegut i substituït per la sagristia de planta trapezoïdal.

La capçalera era formada per un transsepte del que resta el braç de migdia i l'absidiola semicircular refeta.

El portal, que resta aixoplugat per un porxo d'arcs de mig punt afegit en època més tardana a la façana de migdia, és format per dues arquivoltes sostingudes per sengles capitells esculpits sobre columnes i extradossat per un guardapols escacat.

Al capdamunt hi podem veure un crismó.

En l'espai corresponent al braç de tramuntana s'alça el campanar de torre.

Té planta quadrada i una alçada de cinc pisos, separats per un fris de dents de serra i un d'arcs cecs.

Al llarg dels segles ha patit moltes modificacions.

El pis superior es va escapçar.

En els dos següents es van substituir les finestres geminades per uns grans finestrals apuntats.

En el segon pis podem veure un parell de finestres geminades en els costats nord, sud i est, mentre que a la tercera planta trobem tres finestres a cada mur, excepte en el de l'oest.

En època gòtica s'afegiren al mur nord dues capelles, de planta quadrangular i coberta d'aresta, obertes a la nau a través d'arcades apuntades que posteriorment foren reforçades per arcs de mig punt.

L'església fou alterada novament en època barroca, amb l'addició, ara al mur sud, d'una capella coberta amb cúpula i llanternó, que obligà a cegar dos trams del porxo.

Possiblement contemporanis són el cor alt, situat als peus de la nau, la segmentació de l'absis per a edificar-hi l'actual sagristia, i l'altar major barroc.

El 1982 foren empreses unes obres de restauració de la coberta, i se suprimí la capella que cegava part del porxo.

Conserva el forrellat d'època medieval.

A l'interior del temple, en el cor, es conserven dos plafons de fusta d'un antic banc romànic, integrats en un banc modern.

També es poden veure les restes d'una talla de fusta de Nicodem que formava part d'un grup escultòric del Davallament similar al de Santa Eulàlia d'Erill la Vall.

D'aquest grup només també es conserva la imatge de la Mare de Déu, al Museu Nacional d'Art de Catalunya, on també es pot veure el frontal d'altar de fusta policromada.

El 1992 es procedí a la restauració del campanar i el 1996 a la pavimentació parcial de l'entorn.

Notícies històriques

L'obra de l'església parroquial de Durro cal inscriure-la dins el context de les empreses constructives desenvolupades al llarg de la primera meitat del segle XII a la Vall de Boí, relacionades- segons Ainaud - amb la importància que adquiriren els senyors de la vall a partir de l'any 1100, a causa de la seva intervenció en les campanyes conqueridores d'Alfons el Bataller.

Alta Ribagorça : Veure en un mapa més gran.