Castell d’Olèrdola / Alt Penedès

castell-dolerdola-11

En el petit panell informatiu es diu que també es coneguda com la Talaia romana.

Vistes des del castell d'Olèrdola

Situació: A Olèrdola, municipi de l’Alt Penedès (Barcelona).

Època: Segle X - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Malmès. Actualment és una de les seus del Museu d’Arqueologia de Catalunya.  Visitable. Amplia zona d’aparcament.

Accés - Visitat el 20/11/2005:

Accessible per diversos punts, segons lloc de procedència del viatger. Veure mapa de Google per anar-hi.

Localització: N 41 18 14 E 01 42 35 (Porta d’entrada) - Altitud: 315 m.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, Enllaç trencat - Generalitat de  Catalunya.*ens complau extreure la següent informació (Abril 2013):

Castell construït a la part alta del recinte (vers l'extrem sud) de l'antiga civitas Ibero-romana.

Per la construcció es va aprofitar una torre talaia d'època romana republicana, entorn la qual es va construir el castell, i la muralla romana, que tancava només l'istme nord i fou perllongada fins a aconseguir el tancament total del recinte.

Es conserven fragments de mur de la muralla, especialment de la part romana, la qual possiblement va ser sobrealçada en època medieval com sembla indicar un canvi en el parament.

L'entrada principal, flanquejada per dues torres, és la mateixa que en època romana.

El comte Sunyer va edificar el castell l'any 929 sobre les ruïnes d'una antiga fortalesa romana.

Des del començament va ser de domini comtal i va patir moltes ràtzies musulmanes.

L'any 1108, el castell i la ciutat d'Olèrdola foren destruïts per una ràtzia almoràvit.

Ramon Berenguer III encarregà la tasca de repoblació i custodia del castell i la ciutat a Jordà de Sanmartí, els descendents del qual posseïren la castlania fins al segle XIII.

Amb el temps la fortalesa va perdre la seva importància estratègica i finalment es va abandonar."

Edificacions properes: Veure el mapa de Google d’aquesta mateixa pàgina.

• Església de Sant Miquel d'Olèrdola:
olerdola-111219_507

Església de Sant Miquel d'Olèrdola

Pla dels Albats - Olèrdola

Tombes antropomorfes:

Pla dels albats. Tombes antropomòrfes 41 18 18 01 42 47

• De la pàgina web de Pat.mapa, Enllaç trencat - Generalitat de Catalunya. Ens complau extreure la següent informació (Abril 2013):

"Descripció

El jaciment se situa al nord-est d'Olèrdola, fora del recinte emmurallat; s'hi accedeix seguint un camí senyalitzat que parteix de l'aparcament.

A l'indret del Pla dels Albats s'hi troben les ruïnes d'un edifici conegut com la capella de Santa Maria, que encara compta amb murs conservats d'1'70m d'alçada, però no es coneix la seva funció exacta ni tampoc la seva cronologia.

La necròpolis del Pla dels Albats consisteix en un conjunt de tombes excavades a la roca, totes elles amb orientació est/oest, amb el cap a ponent, i presenten unes característiques semblants, malgrat les diferències de mides.

Generalment tenen un nivell superior tallat en una forma més o menys rectangular, destinat a encaixar-hi la tapa, i un nivell inferior on es localitza la sepultura antropomorfa, amb el cos trapezoïdal i el cap diferenciat dins la capçalera de la tomba.

El cap sol tenir forma rectangular i estar centrat en relació a les espatlles malgrat que en algunes tombes infantils no es marca la diferenciació entre cap i cos.

Es tenen documentats uns 50 enterraments evidents, que es poden classificar en 5 grups:

1. El grup situat a ponent de la construcció central, format per 15 enterraments, alguns dels quals tenen mides de 182 o 205cm de longitud, però la majoria són de mida mitjana o petita.

2. Grup situat al sud de l'anterior, format per més de 12 tombes, totes elles de mida mitjana o petita.

3. Més cap a ponent, un grup format per més de 12 tombes; a partir d'aquesta zona, més cap a l'oest, es comencen a trobar, a banda i banda, sitges per guardar el cereal, cosa que fa pensar en que començaria una altra zona dedicada a una funció diferent.

4. Grup d'enterraments al nord, a l'altra banda del camí que actualment condueix al Pla dels Albats, on es troben 4-5 tombes de mida petita i mitjana.

5. Un grup a llevant amb mitja dotzena de tombes, més grans i més profundes majoritàriament.

En algunes zones de la necròpolis hi ha barrejades tombes de mida petita i tombes de mida gran, mentre que en altres zones predominen només tombes petites o bé tombes grans; aquesta realitat fa pensar en que es podrien haver agrupat per famílies.

Situada al barri extramurs conegut com Pla dels Albats. "

olerdola-111219_504

Barraca de vinya

Sens dubte, hom es preguntarà que hi pinta en aquesta pàgina una barraca de camp ... Doncs és una barraca que està edificada en aquest indret, situada en una petita planura per sota de la zona d'aparcament, en un lloc on s'hi han disposat taules i bancs, conformant un espai de lleure.

Deu haver estat bastida recentment, doncs no recordem haver-la vista amb anterioritat.

I la raó que estigui en aquesta pàgina (i també en altres), no és per res més, que per expressar una petita mostra de l'admiració i el respecte que ens mereixen aquestes senzilles construccions, fetes per veritables mestres artesans, artistes de la pedra seca.