Església de Sant Miquel d’Olèrdola – Olèrdola / Alt Penedès

I T I N E R A R I

Situació: Al terme d'Olèrdola, municipi de la comarca de l'Alt Penedès (Barcelona), en terrenys del Parc Natural d'Olèrdola, un dels dotze parcs que gestiona l'Àrea de Territori i Sostenibilitat de la Diputació de Barcelona.

Actualment és una de les seus del Museu d'Arqueologia de Catalunya.

Època: Segles del IX al XII – Romànic - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: BCIN - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Restaurada. No és accessible lliurament. Visitable. Amplia i còmode zona d'aparcament públic gratuït.

“ Les esglésies de Sant Miquel estan en la part alta del recinte arqueològic i monumental d'Olèrdola.

Es tracta, en realitat, de dues esglésies: una preromànica i una altra romànica: L'església preromànica se situa a l'angle nord-est del temple romànic i d'ella només es conserven l'absis i l'arrencament del mur septentrional; L'església romànica és un edifici d'una sola nau amb l'absis quadrangular i coberta de canó.”

• Fragment d'informació extreta d'una pàgina web de Pat.mapa Enllaç trencat - Generalitat de Catalunya - (Abril 2013), on més endavant ja invitem als lectors més rigorosos a visitar aquesta extensa pàgina.
  • En aquesta mateixa pàgina també s'esmenta l'existència d'unes tombes antropomorfes als voltants de l'església. Malauradament no disposem (de moment) d'informació gràfica d'aquestes tombes. En un futur proper intentarem documentar-les.
  • Mentrestant es poden veure altres tombes antropomorfes al Pla dels Albats, situat fora del recinte del Parc natural d'Olèrdola. (Veure castell d’Olèrdola).

Accés - Visitada el 20/11/2005 i 19/12/2011:

Accessible per diversos punts, segons lloc de procedència del viatger. Veure mapa de Google per anar-hi.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa - Enllaç trencat, Generalitat de Catalunya, ens complau extreure la següent informació (Abril 2013):

L'església de Sant Miquel es troba situada al cim de la muntanya d'Olèrdola.

L'edifici actual és el resultat de construccions successives empreses entre els segle IX i XII.

L'església té una sola nau i absis de planta quadrada, corresponents a l'obra del segle X.

Durant el segle XII s'elevaren els murs de la nau que, reforçats amb arcs formers, van fer possible substituir la coberta de fusta per una volta de canó.

Al mateix temps es devia construir el cimbori, damunt el qual hi ha una espadanya molt malmesa, així com la porta de la façana de ponent, dovellada i d'arc de mig punt amb imposta.

Damunt d'aquesta porta hi ha una finestra geminada que segurament procedeix d'una construcció anterior.

Al NE del temple es troba el capçal d'una capella pre-romànica, rectangular per fora i semicircular per dins. Sepulcre antropomorf.

Notícies històriques

La construcció de la primitiva església d'Olèrdola fou obra dels primers repobladors de l'antiga urbs ibèrica i romana, que prengué nova vida com a fortalesa del Penedès, que havia esdevingut marca o frontera del comtat de Barcelona.

El segle X, el comte Sunyer féu bastir una segona església al costat de la primera (de la qual només resta la capçalera), que fou consagrada el 935.

La darrera etapa constructiva, produïda el segle XII, va ser possiblement conseqüència de les destruccions ocasionades pels atacs musulmans.

Al llarg del temps, el temple va experimentar noves modificacions que, tanmateix, han estat eliminades en el curs de diverses restauracions realitzades en el segle XX (1926-28, per Jeroni Martorell i a partir del 1953, per la Diputació de Barcelona).”

• Pels estudiosos del tema, i/o per ampliar informació, recomanem la visita a la pàgina web de Pat.mapa - Enllaç trencat - Generalitat de Catalunya. titulada “Esglésies i necròpolis de Sant Miquel”.