Torre Fossada – Castellbisbal / Vallès Occidental

És una edificació del segle XIX

torre-fossada-castellbisbal-081122_520

torre-fossada-castellbisbal-081122_504

Vista del fossat.

torre-fossada-castellbisbal-081122_508

En aquesta fotografia es pot apreciar el munt de carreteres, autopistes, autovies i vies fèrries, que juntament amb el riu Llobregat travessen aquesta contrada.

I T I N E R A R I

Situació: Dalt d’un turó que domina el congost del pas del Llobregat per Martorell, situat en el terme municipal de Castellbisbal (Vallès Occidental) – Barcelona.

Època: Tot i que la torre actual fou edificada a mitjans del segle XIX (És la torre nº 4 de la línia de torres de Telegrafia Òptica militar, del ramal de Barcelona a Lleida), és conegut que en aquest lloc hi ha hagut edificacions de caire militar, des d’antic.

Estat: Restaurada molt acuradament, en un entorn molt bonic. Les vistes sobre la vall del Llobregat son esplèndides.

Altres noms: El Telègraf.

Accés - Visitada el 22/11/2008:

Procedents de Barcelona, i circulant per l’autopista A-2, en sentit Lleida,  prenem la sortida anunciada: PK 588: Olesa – Terrassa. Ara ens hem de dirigir en sentit Terrassa. Circularem una estona per la carretera BV-1201, fins arribar a una cruïlla amb la carretera C-243, on girarem cap a l’esquerra.

Tot seguit trobarem una rotonda (41 28 43 01 56 34) que ens permetrà abandonar la carretera, per la sortida que per la dreta, s’enfila decididament cap a una urbanització. Ens trobarem circulant successivament pels carrers passeig Nª. Sª. de Montserrat i passeig de la Masia, on a l’arribar a les coordenades 41 28 43 01 56 56 trobarem a la nostra dreta l’inici del carrer Passeig de Sant Llorenç (veure mapa Google).

Continuarem en aquesta direcció fins el final del carrer, no sense executar amb dificultat la maniobra de gir, degut a la pronunciada corba existent en aquest lloc.

Al cap d’ una curta estona trobarem un senyal que ens diu que és un carrer sense sortida. Obviarem aquesta informació, doncs al final del carrer trobarem l’inici d’una pista de muntanya (*), un camí de terra, sense asfaltar, que en un recorregut d’uns 700 metres, ens durà al nostre objectiu.

Tot i que durant aquest recorregut trobarem uns cartells informatius guiant-nos sense dificultat fins la torre, deixem constància aquí de la situació dels tres trencalls que trobarem, en previsió de que desapareguin els cartells:

1º trencall: 41 28 32 01 56 46 – gir a la dreta.

2º trencall: 41 28 32 01 56 45 – gir a l’esquerra.

3º trencall: 41 28 29 01 56 35 – gir a la dreta.

I arribarem a un lloc, degudament senyalitzat, on aparcarem (41 28 29 01 56 34) còmodament el vehicle.

Finalment, continuarem a peu uns cent metres fins arribar a tocar de l’edificació.

(*) Nota: La climatologia pot modificar sensiblement les condicions de circulació per pistes de muntanya. Cal tenir-ho en compte.

Altres: El més espectacular de l’edificació és sens dubte l’ampli i profund fossat que rodeja completament l’edificació.

Visitants, aneu amb compte, doncs si hi caieu, no en sortireu fàcilment ...

Edificacions properes:

També “relativament” a la vora , a l’altra banda del riu, a Martorell, hi trobem varies edificacions:

Vallès Occidental : Veure en un mapa més gran.