Torre d’Escarrega – Serós / Segrià

Situació: En terrenys de Serós, vila i municipi de la comarca del Segrià (Lleida).

Època: Segle XIV - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Molt bon estat. No és accessible lliurament. Aparcament al costat.

Altres: Tot i que al mapa de Google que hi ha en aquesta mateixa pàgina, referit a aquesta edificació, hi apareix una gegantina bassa d'aigua, en realitat, aquesta  no és visible quan ens acostem a la torre, doncs està en una posició més alçada que el terreny on hi ha la torre. És a dir, no ens serveix de referència per trobar-la.

Accés - Visitada el 11/05/2013:

Sortim de Maials i anem a trobar (N 41 21 56 E 00 29 40) la carretera LV-7046 en direcció a Almatret.

Estant encara relativament a la vora de Maials, prenem una sortida (41 21 25 00 28 24 ) a la dreta d'aquesta carretera , sense cap indicació. Des d'aquí a la torre hi ha uns tres-cents metres.

Tornarem a girar a mà dreta, al segon trencall (41 21 28 00 28 15 ), també sense cap indicació, encara que no cal, doncs ja veiem la torre al davant nostre.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, (Enllaç trencat - Generalitat de Catalunya), ens complau extreure la següent informació (Maig 2013):

“ Descripció

Torre de defensa de planta quadrada bastida amb aparell regular. La torre té una finestra amb arc apuntat a la façana oest i espitlleres.

L'accés, que sembla de construcció moderna, s'ha obert a la façana est.”

Encara que està dins el terme municipal de Serós, per la proximitat i residencia del seu propietari, esta vinculada més directament a Maials.

Esta situada en la partida Vellanes que pren el nom d'un mas proper al sud de la torre, fet de pedra i que té una data a la llinda, que si bé fa referència a l'any 1597 caldria pensar que no fóra feta posteriorment o reaprofitada d'una construcció del moment, ja que l'estructura de l'actual mas sembla més moderna i semblant al proper que té la data de 1904.

La Torre Descàrrega és un curiós exemple de torre residencial, hereva de les torres defensives medievals, cosa que recorda el seu aspecte massís i les finestres espitllerades de la planta baixa.

Per contra l'existència de la porta a peu pla, així com d'una gran finestra al nord i una de petita però decorada amb arquet conopial a l'oest en el primer pis, són ja testimoni de l'aspecte més residencial que defensiu, si bé encara no renuncia ben bé a aquella funció.

La construcció és de planta rectangular, feta de carreus rectangulars, més ben treballats a les cantonades, ajustant perfectament les filades entre sí, mentre que a la resta de la superfície dels murs l'acabat és més irregular.

Exteriorment són visibles els forats deixats per col·locar les bastides.

A l'interior s'observen les mènsules de secció de quart de cercle que sostindrien l'embigat que separaria un pis d'un altre.

L'acabament és possible que fóra en forma de terrassa i que l'actual teulada a doble vessant no sigui més que una de les modificacions efectuades modernament per utilitzar la construcció en aquest sentit cal indicar que s'han mantingut els dos pisos originals gairebé al mateix nivelI ; una escala de fusta puja pel costar sud; precisament a dalt de tot s'ha fet una habitació en aquesta banda, totalment arrebossada i que té algun grafit interessant com per exemple un que diu: «Mequinença di 3 Mall de 1938 /Estudo Aqui Manuel Silvestre» és evident que l'ocupant de la torre en aquella data en plena guerra civil no sabia ben bé on es trobava.

El primer pis té una xemeneia moderna que donaria la necessària confortabilitat a les estances, així com uns simpàtics festejadors en la gran finestra d'arc restaurat.

La torre sembla que es pot datar en la segona meitat del segle XV, o primera del XVI, quan l'estil gòtic arribava a les seves darreres manifestacions.”

Dins del terme municipal de Serós, podem trobar fins a quatre edificacions relativament a la vora les unes de les altres:

Segrià : Veure en un mapa més gran.