Torre del Mas Pigot – Castellet i La Gornal / Alt Penedès

Torre del Mas Pigot – Castellet i La Gornal

Al darrere d'aquesta massa de vegetació, hi ha la torre del Mas Pigot

A l'esquerra de la fotografia, es veuen les edificacions del Mas Pigot

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Castellet i la Gornal, municipi de la comarca de l'Alt Penedès (Barcelona).

Època: “A l'hora de datar aquesta estructura, s'ha de descartar l'origen romà que tradicionalment se li ha suposat. Segons Jordi Bolòs, atès que no sembla que sigui d'època romana, cal suposar que és medieval; amb tot, els límits cronològics en què pogué ésser construït són molt amplis i van des d'època musulmana fins als darrers segles medievals” (Pat.mapa).

Protecció: No hi consta - (Pat.mapa).

Estat: És una torre colomer. Malmesa. Sols resta en peus un parell de panys de paret. A més a més, està força emboscada. La vegetació que l'envolta impedeix veure l'interior, dificultant a més, la presa de fotografies.

Accés - Visitada el 12/10/2013:

Torre del Mas Pigot – Castellet i La Gornal - Itinerari - Captura de pantalla de Google Maps, complementada amb anotacions manuals.

Procedents de la petita localitat de les Masuques (Pont de les MasuquesEsglésia de Sant Esteve de Castellet) i circulant per la carretera BV-2117 en sentit sud (Castellet–embassament de Foix), deixant enrere la fita del PK 10, després de passar per un petit i discret pont sobre el riu Foix, trobem una desviació a mà esquerra d'aquesta carretera (41 17 28.91 01 38 35.25), amb un indicador: Can Pigot – casa rural, cap a on ens dirigirem.

A partir d'ara circularem per una pista de muntanya, un camí de terra, a estones estretet i una mica bonyegut de tant en tant, amb un bon grapat d'indicacions, que ens dirigeixen sense destorb al Mas.

Arribats a aquesta edificació, aparcarem al voral del camí, on ens sigui possible i després, a peu, voltarem el cercat de la finca per l'exterior, fins localitzar aquesta edificació.

• De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Octubre 2013):

“ Descripció

Per accedir al Mas Pigot, cal dirigir-se des de Castellet en direcció a Vilafranca del Penedès per la carretera BV-2117. A l'alçada del quilòmetre 9,700 (poc abans d'arribar a les Masuques), hi ha un trencall a mà dreta que porta cap el Mas Pigot, El Foix i La Ràpita.

Cal seguir per aquesta pista uns 300 m fins trobar una bifurcació on cal agafar el camí de l'esquerra. Cal continuar per la pista uns 800 m fins arribar a una bifurcació, on cal seguir el trencall de l'esquerra durant uns 150 m, on hi ha una nova bifurcació que cal agafar a mà dreta. Seguint per aquesta pista, el Mas Pigot està situat a uns 200 m.

A pocs metres al sud de la masia es troba un colomar, identificat erròniament com d'època romana.

Les mides del colomar són de 2,70 m d'amplada per 2,50 m de llarg i 4,30 m d'alçada. Segons Xavier Virella, la llargada total seria de 4,05 m.

Actualment, només es conserva la paret septentrional i un tros de l'oriental. A l'interior es veuen un gran nombre de cel·les per als coloms. Hi ha, al mur nord, 9 rengles amb 4 forats cadascun. Cal assenyalar també que en els dos angles exteriors conservats, a 2,5 m del terra, hi ha una llosa plana que sobresurt força.

A l'hora de datar aquesta estructura, s'ha de descartar l'origen romà que tradicionalment se li ha suposat. Segons Jordi Bolòs, atès que no sembla que sigui d'època romana, cal suposar que és medieval; amb tot, els límits cronològics en què pogué ésser construït són molt amplis i van des d'època musulmana fins als darrers segles medievals.

L'any 2002, durant l'actualització de la Carta Arqueològica es va poder comprovar la presència de material ceràmic en superfície d'època ibèrica en les vinyes situades al voltant de la masia, prop del colomar. Aquest material correspon a 6 fragments de ceràmica ibèrica comuna, una nansa d'àmfora ibèrica, un fragment de ceràmica a mà i un fragment de ceràmica comuna romana.

Context

En uns camps de vinyes situats al voltant del Mas Pigot, des del que es divisa bona part del Penedès.”

• Més coses: A manca d’altres informacions, vàrem “localitzar” aquesta edificació examinant Google Earth. En aquest cas, les dades que un anònim i voluntariós “informador” havia plantat en aquesta aplicació son errònies.

Això ens ha comportat fer un bon grapat de voltes, primer per infernals pistes de muntanya, i caminades a peu després, confiats en la validesa de les dades, que a la fi han resultat estar  equivocades ...

Finalment hem localitzat aquesta torre, al lloc que no ens pensàvem: ¡ al costat mateix del Mas Pigot ¡.

• I encara més: També ens ha sorprès molt la mida d'aquestes restes, molt petites. Havíem vist fotografies que ens semblaven més grans ...
  • Boniques vistes als voltants.

Altres pàgines:

• Es recomana una visita a la web de RACO – Revistes catalanes amb accés obert – on  a la pàgina ANNALS – volum 34 (2001), s'ofereix l'oportunitat de veure i/o descarregar un fitxer en PDF("El casal i els colomers medievals del Bertran (Albanyà"), que és un interessant, extens i ben documentat treball sobre les Torres colomer.