Església de Sant Esteve de Castellet – Castellet i la Gornal / Alt Penedès

I T I N E R A R I

Situació: A Les Masuques, entitat de població del municipi de Castellet i la Gornal (Alt Penedès) – Barcelona.

Època: Segle XII – Romànic -  (Patrimoni.Gencat).

Estat: L'edificació ha sofert moltes reformes al llarg dels anys. Exteriorment aparenta un bon estat. No és accessible lliurament. Aparcament al davant mateix.

Altres noms: Sant Esteve d'en Llopard, Sant Esteve de les Masuques - (Patrimoni.Gencat).

Accés - Visitada el 12/08/2013:

Com que coneixíem per avançat les coordenades de situació d'aquesta edificació, des de casa, a 100 km de distància, hem introduït aquestes dades al nostre navegador, que ens ha situat impecablement al davant mateix d'aquesta església.

De totes maneres, tampoc ens consta gens comentar una mica l'itinerari que hem fet.

Ens hem desplaçat per la carretera N-340, en sentit sud. Entre els PK 1205-1204, hem pres una sortida indicada per dirigir-nos a Les Masuques.

Hem circulat llavors una estona per la carretera BV-2117 fins arribar a una cruïlla de “les antigues”, (41 18 09.00 01 38 15.79) sense rotonda, amb un stop, on hem continuat recte, passant per sota de l'antiga N-340. Fem esment de que aquí no hi havia cap indicador per anar a Les Masuques, però el nostre fidel navegador, si que ho sabia. Aquest punt serà citat a la nostra pàgina de l’ermita de la Mare de Déu de Montanyants, per accedir-hi.

Al cap de ben poc, arribem a Les Masuques. Quasi a la sortida del poble trobem un lloc situat a 41 17 37 01 38 28, on hem pres una desviació a la dreta, indicada per anar a Sant Esteve.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Agost 2013):

L'església es troba situada a prop del poble de Les Massuques (1).

És un edifici d'una sola nau, coberta amb volta de canó sobre arcs torals, cimbori de planta vuitavada amb campanar, i teulada a dues vessants.

Hi ha tres absis, el central dels quals és molt més gran, i té una finestra d'arc de mig punt a la part central.

La façana principal presenta, com a únic element remarcable, una porta d'accés d'arc de mig punt amb dovelles de pedra.

Notícies històriques

Sant Esteve de Castellet és l'antiga parroquial del poble, abans que aquest passés a dependre de l'església de Sant Pere.

"S. Stephani de Castelleto" apareix esmentada ja des del segle X com a possessió del monestir de Sant Cugat del Vallès.

Sembla que la construcció conservada en l'actualitat es va fer posteriorment, en substitució de la primera església.

L'edifici ha experimentat reformes al llarg dels anys, principalment pel que fa a la façana principal, que actualment apareix molt modificada.