Església parroquial de Sant Pere – Alfés – / Segrià

Situació: A Alfés, vila i municipi de la comarca del Segrià (Lleida).

Època: Segle XIII – Romànic - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: BCIL- (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bon estat. No és accessible lliurament. Aparcament als voltants. Extenses vistes.

L'aspecte dels turons d'aquesta darrera fotografia, ens recorda una mica els paratges de les "Bardenas Reales", a Navarra

La trobarem al carrer de l'Església.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, (Enllaç trencat - Generalitat de Catalunya), ens complau extreure la següent informació (Maig 2013):

“ Descripció

Temple amb diferents etapes constructives, on destaca la part romànica per ser la part més important.

Es tracta d'una església de reduïdes dimensions, amb una sola nau, volta d'obra i absis semicircular amb dues capelles laterals.

Als peus, s'alça un campanar de secció quadrada, amb dos cossos diferenciats pel que fa a les dimensions, al superior dels quals es troben les quatre obertures per les campanes.

Apareix rematada amb una balustrada.

La nau central està coberta a dues vessants, i a l'exterior de l'absis es pot veure un petit ràfec amb motllura sostinguda per mènsules.

Al mur s'obre una finestra d'arc de mig punt i d'una esqueixada.

L'aparell combina pedra molt ben escairada amb carreus un poc més irregulars.

Notícies històriques

De l'època gòtica han restat detalls a l'interior, així com fragments d'un altar conservat al Museu Diocesà.

Les intervencions posteriors no han aportat artísticament res de destacable.

A l'any 1907 es va fer una nova porta imitant l'estil romànic.”

Segrià : Veure en un mapa més gran.

Ruta dels masos de volta

Com segurament ja hauran observat els seguidors d'aquesta pàgina, els que subscriuen som admiradors de les construccions fetes amb pedra seca.

A la pàgina web de l'Ajuntament d’Alfés hi ha, entre altres, la Ruta dels masos de volta. Tot seguit transcrivim des de la citada pàgina, el següent text (Maig 2013):

Alfés compta amb una trentena de construccions de pedra seca. Pel terme hi trobem masos de volta i balmes murades.

Els masos de volta són unes construccions rurals típiques de la zona, a Alfés en tenim de diverses dimensions i característiques però tots amb la característica comuna d'estar construïts amb la técnica de la pedra seca, és a dir, amb pedra del terreny sense utilitzar cimentació.

Els masos de volta es construïen a la zona menys productiva del tros i sovint els materials utilitzats eren els mateixos que es trobaven a la zona de construcció.

La técnica era la següent, es pujava les parets laterals fins a l'inici de la volta, a un metre d'alçada, després s'omplia l'interior del mas de terra per fer de motlle a la volta, un cop feta aquesta volta, es construïen els estreps, que aguantaven l'empenta de la volta, tot seguit es buidava la terra de l'interior del mas i es col·locava a sobre de la volta per què li fes de teulada, aquesta terra es premsava per evitar filtracions.

Per acabar la cabana es ficaven unes lloses de pedra per fer de ràfec al mas i es passava a fer els interiors, molt austers, només una menjadora de pedra per la somera i algun ninxolet per deixar-hi algun estri.

La ruta dels masos de volta la iniciarem des del poble, i l'hem de fer amb bicicleta o bé amb cotxe.

Des del poble tirem cap a Aspa per la pista, un cop hem passat pel pont de sobre la C-12 tirem el primer camí a la dreta, seguint per aquest camí uns tres quilòmetres arribarem a la partida del poble anomenada la dels Masos, dita així per què és la que concentra el nombre més alt d'aquestes construccions típiques de secà, allí mateix només cal que mirem a dreta o a esquerra del camí i se'ns anirà apareixen els masos de volta del terme d'Alfés, és destacable la visita del mas del Bep, que és potser el més gran del terme;

També és recomanable veure el mas del Benceslao o el mas dels pastors de la Pleta el Pla, on podrem trobar a part del mas de volta, un tancat construït amb pedra seca de més de cinc cents metres quadrats.”

I evidentment, ens vàrem posar en marxa a la busca d'aquestes construccions, seguint aquestes dades. Durant el passeig vàrem gaudir d'algunes d'aquestes vistes:

Malauradament, no vàrem trobar cap cartell indicatiu durant el proper recorregut, tot i que vàrem fer un bon grapat de quilòmetres de manera aleatòria pels variats i amples camins de terra de la zona.

Resultat: Sols vàrem trobar una única construcció, la fotografia de la qual us mostrem.

Després, el temps i la manca d'indicacions, juntament en que no vàrem poder trobar ningú pels camins, per poder demanar alguna informació, ens van fer desistir.

Orientativament podem donar les coordenades del lloc des d'on vàrem iniciar el recorregut, per si poden servir per algú o altre: N 41 31 09 E 00 37 12. (Esperem que sigui correcte aquest punt de sortida ...).

Des d'aquest lloc, indicat per anar a Aspa, hem passat per un pont per sobre de la C-12. A la sortida hem continuat pel primer camí a la dreta. A partir d'aquí, ja no podem donar dades fiables.

Curiositats - Torres colomer

En aquestes pàgines hi ha documentades diverses torres colomer d'èpoques antigues. Com a contrast, avui us en presentem una d'època moderna, que hem trobat en aquestes contrades, la qual cosa, ens ha sorprès molt gratament.

I podem donar fer de que fa les mateixes tasques que les seves antecessores, doncs hem vist varies aus entrar i sortir.