Castell d’Alfés / Segrià

Única resta de la construcció, visible a distància.

Sembla ser l'arrancada de la volta d'una estança.

Un tros de paret.

Situació: A les afores d'Alfés, població de la comarca del Segrià (Lleida).

Època: Medieval - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: BCIN - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Malmès. Lliurament accessible, tot i que les males herbes envaeixen totalment aquestes restes i dificulten força la passejada.

Altres noms: Castell de Vinfaro - (Patrimoni.Gencat).

Accés - Visitat el 28/07/2007:

Circulant per la carretera C-12 en sentit nord - sud, quan ja estem a punt d’arribar a Alfés, trobem una rotonda (Entre PK 130 – 129) situada a 41 31 30.97 00 37 42.37, i ens dirigirem cap a la primera sortida, on hi ha un senyal indicador: L 700 – Alfés.

Però sols enfilar aquesta sortida, cal girar, de seguida a la dreta mateix,

d'on arrenca un discret camí de terra, (41 31 32.01 00 37 42.83), que al cap de pocs metres mor en un camp de cereals.

Hem aparcat aquí mateix.

Després, ja a peu, (Ara tenim la carretera a la nostra dreta) ens hem dirigit cap a on ja es veu l'únic element arquitectònic que sobresurt de les restes d'aquesta edificació. Al costat hi ha les altres restes.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya, ens complau extreure la següent informació: (Abril 2020):

Descripció

Les restes d'aquest castell es troben en el extrem de llevant del tossal que hi ha davant del nucli de població, a l'altre banda del riu Set.

Un vall o fossat de 12 metres d'amplada i 3 metres de fondària separa el castell de la resta del tossal.

La fortificació devia tenir planta rectangular.

Es conserven les filades inferiors del costat nord i traces de la banda est.

Al sud hi ha un parament de 2 metres d'alçada fet amb maçoneria lligada amb morter que possiblement sigui el reble d'un mur fet amb carreus.

Al mig de vessant nord hi ha una construcció semisoterrada que possiblement era una cisterna.

Notícies històriques

El castell apareix documentat per primera vegada l'any 1148, quan el comte Ramon Berenguer IV va concedir a Arnau de Montpaó el castell de Vinfaro a condició de tenir-lo per senyor.

El 1197 apareix com a propietari de Vinfaro la família Guiu o Giner, que el 1282 el va vendre a Esteve de Cardona.

Des d'aleshores el domini passà d'un senyor a un altre, en general grans famílies de la ciutat de Lleida.

Després de la guerra de Successió el lloc es convertí en un despoblat amb una única masia.

“ Segle XII. Situat damunt d'un tossal, aquest castell està format per un conjunt de restes d'una fortalesa d’origen islàmic, situades a l'extrem est del tossal de Vinfaro, davant del poble d'Alfés.

Hi destaca un vall de 12 metres d'amplada, filades de diversos murs i vestigis d'una probable cisterna.”

Segrià : Veure en un mapa més gran.