Torre del Badorc – Piera / Anoia

Vistes des de la torre del Badorc. Al fons, la serralada de Montserrat.

I T I N E R A R I

Situació: Dalt d’un turó situat a l’urbanització Castell de la Ventosa, al terme municipal de Piera (Anoia) – Barcelona.

Època: Segle X (?). Veure l’apartat Altres.

Estat: Malmès. L’interior, d’amples parets, sense sostre, és lliurament accessible. Aparcament en una placeta davant mateix de la construcció. Boniques vistes als voltants.

Altres noms: Veure l’apartat Altres.

Accés - Visitat el 11/01/2011:

Procedents d’Esparreguera i circulant per la carretera BV-2243, accedim a la localitat de Piera. El darrer tram d’aquest vial s’anomena ara carrer Ricard Canals. En la intersecció d’aquest carrer amb l’avinguda de la Carretera d’Igualada, girem a mà esquerra, per on continuarem (N 41.52353 E 1.75228).

Aquest tram pel que rodarem ara també s’identifica al mapa com a Ctra. B-224 (Ctra. de Capellades a Martorell).

Al cap de ben poc ens trobarem circulant per l’Avinguda de Barcelona. Passarem per sota de la via del tren. Arribarem a una rotonda que deixarem per la primera sortida (41.51948 1.75980  – Abandonem la B-224). Durant el recorregut hem vist i també en retrobarem més, més endavant, els següents cartells indicatius:

-         Can Claramunt, Can Bou, i finalment, el principal, que cal seguir fins el final, Castell de la Ventosa.

Tornarem a passar per sota de la via del tren (41.51833 1.75997). Ens trobarem ara circulant pel carrer Camí Romeu, un vial que seguirem durant força estona, intuïtivament, obviant de tant en tant, desviacions a banda i banda.

Al cap, deixarem de tenir a cada costat terres de conreu i entrarem en una zona boscosa. Haurem arribat a l’urbanització Castell de la Ventosa.

Haurem d’estar atents de trobar ben aviat a la nostra esquerra una primera desviació amb un cartell indicatiu: carrer del Pi, per on continuarem, ara per un camí de terra perfectament transitable (41.50301 1.73424).

Al cap d’uns 200 metres d’haver abandonat l’asfalt, veurem a l’esquerra una desviació, sense cap indicació, (es la segona, n’hi ha una altra anterior).

Aquí es podria aparcar el cotxe (41.50153 1.73249), al davant mateix de l’inici d’aquesta desviació, al voral del carrer del Pi i caldria continuar el camí a peu.

Camí que en suau ascens ens duria a les suposades restes del castell de Castellet. Si cal, es pot veure la descripció de l’itinerari i més informacions, a la pàgina corresponent.

Però ara, continuarem encara uns pocs metres més endavant des del lloc citat anteriorment , i de seguida arribarem còmodament en cotxe fins una ampla placeta, al final del carrer del Pi, on podrem aparcar i donar la volta després, i on en un cantó veurem enfilada sobre un roquerar,  la torre del Badorc.

Localització: N 41.50136  E 01.72882 - Altitud: 285 m.

La visió ampliada del mapa de Google d’aquesta mateixa pàgina, clarificarà sens dubte l’itinerari descrit.

Altres: D’entrada fem constar que ha estat una de les edificacions més confuses d’identificar, i encara no ho tenim clar:

A la pàgina web de Cultura - Gencat apareix citat el Castell del Castellet, conegut també amb els noms de Castell de Badoc o Castell de la Ventosa.

A wikipedia apareix el terme de Castell del Bedorc, castell de la Ventosa i Castell de Castellet.

La pàgina web de l’Ajuntament de Piera identifica aquesta construcció com el Castell de la Ventosa.

L’Enciclopèdia Catalana, d’esquitllada, cita  a  Bedorc, el Castell de Castellet.

Al Consorci de Promoció Turística de l’Alta Anoia (*)  es cita el terme de Torre del Badorc o Castell de Castellet .

Finalment la pàgina de Pobles de Catalunya (*) l’identifica també com a Torre del Badorc o Castell de Castellet.

En qualsevol cas, sembla que la identificació d’aquestes restes com a restes pertanyents al Castell del Castellet, no ha estat suficientment confirmada.

Un anònim veí del poble del Badorc, home aparentment ben informat, a la vista de les fotografies d’aquest reportatge, ens ha manifestat que col·loquialment, la coneixen com la Torre Jueva.

Per acabar-ho d’adobar, aquesta edificació es troba situada en un espai anomenat Urbanització Castell de la Ventosa.

Tot i així, al menys les dues darreres entitats ( * ) coincideixen en termes generals en les següents manifestacions:

-         Les restes del castell apareixen repartides en dos turons, situats l’un al costat de l’altre.

-         En un turó, les restes més evidents les conformen el basament d’una torre.

-         Al turó veí, hi ha les rellevants restes de la torre que ara hem visitat, segurament una bestorre o torre defensiva del mateix castell. De planta el·líptica, té una part de forma rodona i una altra recta.