Castell de Castellet – Piera / Anoia

Restes de la suposada torre.

Altres restes (?).

Vistes de Montserrat des del castell de Castellet - Piera.

torre-del-badorc-des-del-castell-de-castellet-110111_502

Vistes de la Torre del Badorc des del castell de Castellet - Piera

I T I N E R A R I

Situació: Dalt d’un turó situat a l’urbanització Castell de la Ventosa, al terme municipal de Piera (Anoia) – Barcelona.

Època: Medieval.

Estat: Malmès, molt poques restes. Lliurament accessible. És una edificació d’època medieval, possiblement del segle X. Sembla ser que no s’ha pogut confirmar fins ara la suposada autenticitat d’aquestes restes, identificades amb el nom de Castell de o del Castellet, Castell de Badoc o Badorc i també com a Castell de la Ventosa.

Altres noms: Castell del Castellet, Castell de Badoc o de la Ventosa

Accés - Visitat el 11/01/2011:

Procedents d’Esparreguera i circulant per la carretera BV-2243, accedim a la localitat de Piera. El darrer tram d’aquest vial s’anomena ara carrer Ricard Canals. En la intersecció d’aquest carrer amb l’avinguda de la Carretera d’Igualada, girem a mà esquerra, per on continuarem (N 41.52353 E 1.75228).

Aquest tram pel que rodarem també s’identifica al mapa com a Ctra. B224 (Ctra. de Capellades a Martorell).

Al cap de ben poc ens trobarem circulant per l’Avinguda de Barcelona. Passarem per sota de la via del tren. Arribarem a una rotonda que deixarem per la primera sortida (41.51948 01.75980  – Abandonem la B-224). Durant el recorregut hem vist i també en retrobarem més, cartells indicatius:

-         Can Claramunt, Can Bou i finalment, el principal, que cal seguir fins el final, Castell de la Ventosa.

Tornarem a passar per sota de la via del tren (41.51833 01.75997). Ens trobarem ara circulant pel carrer Camí Romeu, un vial que seguirem durant força estona, intuïtivament, obviant de tant en tant, a banda i banda, desviacions.

Al cap, deixarem de tenir a cada costat terres de conreu i entrarem en una zona boscosa. Haurem arribat a l’urbanització Castell de la Ventosa.

Haurem d’estar atents de trobar ben aviat a la nostra esquerra una primera desviació amb un cartell indicatiu: carrer del Pi, per on continuarem, ara per un camí de terra perfectament transitable (41.50301 01.73424).

Al cap d’uns 200 metres d’haver abandonat l’asfalt, veurem a l’esquerra una desviació (es la segona, n’hi ha una altra anterior).

Aparcarem (41.50153 01.73249) al davant de l’inici d’aquesta desviació, al voral del carrer del Pi i ens disposarem a continuar el camí a peu.

Camí que s’enfila suaument i que en menys de cinc minuts ens duu dalt de tot del turó, on hi trobarem un gran dipòsit (suposem que d’aigua), envoltat de vegetació.

Les minses restes que hem localitzat, entre algunes altres d’encara menys entitat, del suposat Castell de Castellet, es troben unes a la part superior del camí d’accés, una mica abans d’arribar al dipòsit. Podrien ser les d’una torre.

Les altres, també a l’esquerra, dalt del camí, més amagades, cal localitzar-les submergint-se entre la densa vegetació que hi ha en aquest lloc. Es poden identificar per les fotos del present reportatge. Semblen restes d’una muralla.

Localització: Coordenades de situació aproximades:

De les restes al costat del dipòsit:       N 41.50192 E 1.73124

De les restes de la suposada muralla: N 41.50150 E 1.73158

Altitud: 321 m.

Altres: Si continuem uns pocs metres més endavant des del lloc on hem aparcat, podrem arribar còmodament en cotxe fins una ampla placeta, al final del carrer del Pi, on podrem aparcar i donar la volta després, i on en un cantó veurem enfilada sobre un roquerar la torre del Badorc. Per més informació, vegis la pàgina d’aquest nom.

La visió ampliada del mapa de Google d’aquesta mateixa pàgina, clarificarà sens dubte l’itinerari descrit.

Curiositat:

En alguns llocs es cita que l’edificació veïna, coneguda com a Torre del Badorc, situada molt a prop del Castell de Castellet i suposada torre defensiva del mateix, està situada en un turó més alt que el del castell.

Llevat de la utilització d’instruments de precisió, a primera vista, creiem que no és correcta aquesta afirmació ...