Torre de Telegrafia Òptica de Puigmarí – Maçanet de la Selva / Selva

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Maçanet de la Selva, població i municipi del mateix nom, a la comarca de la Selva (Girona).

Època: Segle XIX. És la Torre nº 212 de la línia de Telegrafia Òptica Civil, del ramal La Jonquera – Barcelona.

Protecció: A dia d'avui, a la pàgina web de Patrimoni.Gencat, no hi apareix cap informació:

Estat: Bo, restaurada. No és accessible lliurament, tot i que és visitable, segons el cartell exposat a la porta d'entrada a la torre.

D'entrada ens hem dirigit a una zona de Maçanet de la Selva on hi ha la urbanització Mas Altaba.

(0) - Establim com a punt d’inici un lloc (41 45 06.4 02 43 12.4) situat a la confluència dels  carrers que al mapa de Google identifiquem amb els noms de  carrer del Gregal i carrer del Dipòsit. Continuem per aquest darrer.

(1) – A 41 45 07.0 02 43 15.3 – S'acaba l'asfalt i comença un camí de terra, transitable. A la nostra dreta hi ha un dipòsit. Ja veiem la torre.

(2) Continuem per aquest darrer carrer fins un punt situat a 41 45 23.9 02 43 47.2 A l'esquerra hi ha un mas. Seguim. Uns metres més endavant hi ha una desviació. Continuem per la dreta.

(3) - La següent dada de que disposem situa la continuació del camí a  41 45 18.8 02 43 44.1

Aquí hi ha un cartell indicatiu, de senderisme. Assenyala l'inici d'un camí a peu, a l'esquerra. Nosaltres encara hem continuat una estona motoritzats.

(4) – I encara una altra dada: 41 45 19.1 02 43 50.3 Fins aquest punt hem arribat en cotxe. Al bell mig del camí hi ha una cadena que barra la continuació al pas als vehicles a motor.

Hem aparcat al voral del camí, i hem continuat a peu fins dalt d'una alçada on hi ha la torre que busquem. Cinc minuts, tot xino xano.

Traslladades al mapa de Google les dades anteriors, sembla ser que hem donat una volta considerable (?).

Per altra banda, no és possible la confecció automàtica d'un mapa perquè Google no reconeix com a transitable una zona del camí que en realitat si que ho és.

Oferim tot seguit un M A P A de l'itinerari, confeccionat manualment. Però, no estem segurs al 100% del recorregut que oferim de la darrera part del camí.

Altres: De la pàgina web de l'Ajuntament de Maçanet de la Selva, ens complau extreure la següent informació (Març 2017):

“Per afavorir la comunicació, l'Estat va iniciar l'any 1844 la construcció de dues xarxes de línies de telegrafia òptica, una de militar i l'altra, civil, però aquest sistema de comunicació va tenir una vida curta ja que aviat va ser substituït per la telegrafia elèctrica.

Les torres de la línia civil, que resseguien bona part de la costa catalana i que van ser ubicades per Ildefons Cerdà, s'estenien des de Sant Carles de la Ràpita fins a la Jonquera.

La Torre de Puigmarí, a 236 metres d'altitud, tenia assignat el número 212 de la línia.

La torre anterior, situada a 11,6 km, és la de Montagut (a Santa Susanna) i la posterior la de Puigsardina (a Riudarenes) a 6 km.

El Taller d'Història en va començar la reconstrucció total l'any 2011.”

Telegrafia òptica