Torre de Telegrafia Òptica – Clariana de Cardener / Solsonès

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Clariana de Cardener, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Solsonès (Lleida).

Època: Segle XIX. No hem trobat cap tipus d'informació a la pàgina web Patrimoni.Gencat).

Protecció: Ho desconeixem.

Estat: Relativament bo, en comparació amb altres torres supervivents del mateix tipus. Conserva en peus les quatre parets. Lliure accés a la planta baixa.

El Sr Emilio Borque, membre de la “Asociación de Amigos del Telégrafo de España”  identifica aquesta torre: Se trata de una torre intermedia de la línea militar que comunicaba por el sur con el castell de Cardona, por el norte con Castellvell (cerca de Solsona). Está catalogada con el nº 85 por Len y Perarnau,”.

Prèviament, cal dir:

• En cap moment hem vist el més mínim indicador.
  • La torre sols ha estat visible quan hem arribat al lloc.

Altres consideracions:

• El dia de la nostra visita hi havia un bon escampall de llenya pels voltants. Suposem que s'hi ha fet una “neteja” i ha quedat un terra bastant brut.

• En cas d'haver plogut recentment, no deu ser massa recomanable la part de l'itinerari a peu pel voral del camp, degut al fangueig que hi podem trobar.

• Ens ha sorprès veure el gran nombre d'ocells (corbs) donant voltes pel cel, per sobre nostre. Diuen que aquest animalons assenyalen el lloc on hi ha cadàvers d'animals, i que aquest vols atrauen els voltors.
  • Aquí no n’hi ha de voltors, però el que si que hi ha és ... l'abocador.

El punt d’inici d’aquesta descoberta, ha estat el següent:

(0) - Circulant per la carretera C-55 (Manresa / Cardona / Solsona) i circulant en aquest sentit, en un lloc d’aquesta carretera, situat a 41 57 22.3 01 35 14.0, una mica més endavant del PK nº 73 - hem trobat una sortida a l'esquerra, indicada (Abocador -  0,2 km), per on ens cal continuar.

(1) - Uns metres més endavant - 41 57 20.6 01 35 12, travessem una altra carretera (A Google Maps no hi apareix cap identificació).

(2) – A 41 57 15.9 01 35 10.7 trobem una desviació. Com a referència, podem veure que  hi ha un dipòsit d'aigua. Continuem per l'esquerra. Entrem a un camí de terra, transitable.

(3) – A 41 57 09.4 01 35 15.3 – trobem una desviació. Continuem per l'esquerra. A la dreta, enclotada, hi ha una planta de tractament de residus (Abocador).

(4) – A 41 57 06.0 01 35 13.0 hi ha una discreta desviació. A la vista de l'aspecte que presenten els següents metres del camí, aconsellem deixar aparcat el cotxe aquí mateix. Hem continuat el camí a peu. Des d’aquí fins a la torre, hi ha una distància d'uns cinc-cents metres, aproximadament.

(5) – A 41 57 04.0 01 35 16.0 – Ens plantem al davant d’una entrada a una zona de terres conreades. Llavors hem decidit continuar caminant pel voral dret del camp.

Al final d’aquestes terres, cal introduir-nos una mica dins del bosc, on ja trobarem (ara sí que es veu), la torre que busquem.

(6)Localització: N 41 57 00.9 E 01 35 29.9 – Altitud: 727 m.

Vistes des de la Torre de Telegrafia Òptica de Clariana de Cardener

M A P A del recorregut

Altres: A la pàgina web Patrimoni.Gencat, corresponent a Clariana de Cardener, a data d'avui, no hi ha informació - (12 de Maig 2017).