Torre de la Serra – Sant Pere de Ribes / Garraf

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Sant Pere de Ribes, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Garraf (Barcelona).

Època: Segle XV – (Patrimoni.Gencat).

Protecció: BCIN - (Patrimoni.Gencat).

Estat:  Bo. No és accessible lliurament, està situada dins d'una propietat privada, habitada , tot i que és visible des del carrer.

Aparcament als voltants mateix.

Accés – Visitada el 13/01/2017:

Com a punt d’inici d'avui, hem determinat un lloc (0) , a les afores de Sant Pere de Ribes, situat a 41 15 12.5 01 46 06.8, molt a la vora de l'Hospital de Sant Pere de Ribes, a la confluència de les vies que al mapa de Google s'identifiquen com a Carretera BV-2113 i carrer Sector Can Jove supp-6.

Continuem per aquest darrer carrer, travessarem una rotonda, fins a trobar molt aviat, la carretera BV-2112, un punt (1)  41 15 22.8 01 45 40.9, on hi ha una segona rotonda, que abandonarem per l'esquerra (segona sortida).

(2) -  41 15 12.3 01 45 22.3 trobem una desviació. Continuem per la dreta.

Tot seguit sobrepassem una desviació, deixant-la a l'esquerra, i a la propera desviació, a mà dreta, trobem l'entrada al mas on hi ha la torre que busquem.

(3) - Localització: N 41 15 20.6 E 01 45 11.7 – Altitud: 101 m.

Introduint seqüencialment les dades anteriors a Google Maps, es genera automàticament, el següent

“ Descripció

La masia de La Serra es troba situada en un serrat que s'alça a la part de ponent del terme municipal de Sant Pere de Ribes.

A l'angle sud-est del conjunt s'eleva una torre de defensa de planta quadrangular unida a la resta de dependències del conjunt, entre les quals és especialment remarcable el celler.

La masia està formada per diverses construccions destinades a habitatge i a dependències agrícoles.

L'edifici principal és de planta baixa i pis, amb coberta de teula.

La façana, presenta una porta d'accés adovellada d'arc escarser i diverses obertures rectangulars.

Notícies històriques

L'origen de la masia es situa a l'Edat Mitjana. El nom Sasserra apareix associat a una propietat al segle XII i a una família establerta a la zona cap a la finals del segle XIII.

Les referències a la construcció comencen al segle XVI, quan era propietària la família dels Roig de la Serra i al realitzar obres d'ampliació de la casa, van afegir la torre.

Els Roig s'han mantingut com a propietaris de la Serra fins a l'actualitat i al llarg del temps, s'han succeït els processos d'engrandiment i de modificacions en el conjunt. Una inscripció a la façana informa d'una d'elles, realitzada l'any 1806. “