Torre del Clot dels Frares – Sant Pere de Ribes / Garraf

• Sense imatges pròpies

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Sant Pere de Ribes, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Garraf (Barcelona).

Situada dins dels terrenys de l’Autòdrom de Terramar

Època: Segle XV – (Patrimoni.Gencat) - Generalitat de Catalunya.*

Protecció: BCIN – (Patrimoni.Gencat) - Generalitat de Catalunya.*

Estat: Ho desconeixem. No és accessible lliurament. A l'estar situada dins d'una propietat privada, no hi hem arribat a “tocar”.

Accés – Visitada el 13/01/2017:

Érem conscients de que aquesta torre estava plantada dins d’una propietat privada. Per aixó no ens va estranyar gens a l’arribar al circuit, trobar-hi un vigilant.

Vàrem dialogar amb aquesta persona, comunicant-li la nostra intenció de poder obtenir unes quantes fotos exteriors de la torre.

Va intentar comunicar amb algú per telèfon (el seu superior o potser els propietaris), sense aconseguir-ho i per tant, vàrem tenir que marxar amb les mans buides.

Segons sembla, aquestes instal·lacions encara es fan servir, per exemple, per rodar-hi espots publicitaris, o pel·lícules.

A Wikipedia es diu “...Està en projecte fer una rehabilitació parcial i fer un museu on es troba la graderia principal. També es fan visites guiades al circuit des de 2010....”.

Per tant, no descartem veure complert el nostre desig, més endavant ...

El punt d’inici d'aquesta descoberta, ha estat un lloc de la carretera C-246 - ( Les Roquetes / Sitges) i circulant en aquest sentit, a tocar de la fita del PK nº 39, situat a 41 14 07.7 01 46 39.9 on hi ha dues sortides. Hem continuat per una sortida a l’esquerra, sense cap indicació, fins que hem arribat a un lloc on hem trobat una porta que ens barra la continuació del camí, i al vigilant.

M A P A d'aquesta descoberta

“ Descripció

El conjunt del Clot dels Frares, situat en els terrenys de l'antic Autòdrom, està format per una masia amb una torre en un dels seus costats.

La masia és de planta baixa, primer pis i golfes amb coberta de teula a quatre vessants.

La porta d'accés és d'arc de mig punt amb grans dovelles de pedra.

Té a banda i banda, dues obertures rectangulars que corresponen a una intervenció posterior.

Al primer pis hi ha tres obertures allindades de pedra, els elements decoratius de les quals es troben força malmesos, llevat de l'escut situat damunt la finestra central.

Les obertures de les golfes també han estat modificades.

La torre és de planta quadrada i conserva restes d'un esgrafiat barroc. Un pont comunica la masia amb la torre.

Notícies històriques

Sembla que l'actual lloc del Clot dels Frares, correspon a l'antic senyoriu de Vila-Rúbia o Vila-Roja que es va extingir l'any 1410.

Abans, el nom del Clot apareix esmentat en el fogatjament de 1365-70.

Es sap que el 27 de gener de 1389 es va signar un contracte de cessió a l'església de diversos llocs del feu de Ribes, entre ells el del Clot.

És possible que la denominació completa de Clot dels Frares, tingui el seu origen en la instal·lació al lloc el 1413 d'una comunitat de religiosos jerònims, o bé en un període posterior, ja que a principis del segle XVIII, el Clot era propietat de la Companyia de Jesús.

La masia construïda al segle XVII, ha experimentat nombroses modificacions al llarg del temps. Quan es va elaborar el projecte de l'Autòdrom, es va incloure la utilització de la masia com a Pavelló Reial.

Actualment té la funció d'habitatge d'estiu. “

• A Google Earth es poden veure fotos de l'autòdrom.