Torre del Mas Miralpeix – Sitges / Garraf

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Sitges, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Garraf (Barcelona).

Època: Segle XIV – (Patrimoni.Gencat) - Generalitat de Catalunya.*

Protecció: No hi consta  – (Patrimoni.Gencat) - Generalitat de Catalunya.*

Estat: La masia completament malmesa. La torre encara es conserva relativament bé. Està situada dins d'un terreny que no és accessible lliurament. Hem aparcat als voltants.

Altres noms: Torre de la Masia de Miralpeix – (Patrimoni.Gencat) - Generalitat de Catalunya.*

L'hem trobada al carrer anomenat  Avinguda de Miralpeix.

Localització: N 41 13 47.8 E 01 46 19.8 – Altitud aprox. 45 m.

Altres: De la pàgina web Patrimoni.Gencat, - Generalitat de Catalunya*, ens complau extreure la següent informació - (Juliol 2016):

“ Descripció

Possible torre de defensa situada al límit sud de la vessant del turó de Miralpeix, a l'oest del terme municipal.

Al nord-est respecte la masia de Miralpeix hi ha la torre, que té una planta quadrada.

Es conserva pràcticament en tota la seva alçada, amb la part inferior atalussada, i amb reparacions i modificacions posteriors a la seva construcció inicial.

Les restes corresponents a la seva evolució i ús, així com les possibles estructures associades amb la torre se situen al subsòl.

Al nord de les restes de la masia de Miralpeix i la torre es troba el santuari de Gràcia, situat a 90 m d'altitud, prop d'un tossal on hi ha un radiofar i un repetidor de televisió.

Notícies històriques

Si bé sembla que la torre devia estar vinculada amb el santuari, o amb el castell de Miralpeix, no se sap del cert quin tipus de relació hi hauria pogut tenir.

El cert és que la torre formava part de la quadra de Miralpeix, i que aquesta tenia alguna mena de vinculació amb el castell de Miralpeix, situat en un turó proper.

La masia, a la qual es troba associada la torre era coneguda al s. XV com el Mas de n'Arrover, i al s XVII es deia Can Pasqual de Miralpeix.”