Torre de Gassià – Tortosa / Baix Ebre

I T I N E R A R I

Des d’aquest mateix punt d’inici, es pot arribar a l’Ermita de Mig Camí, La Torre Gassià, l’Ermita de Coll de l’Alba i la Torre de Coll de l’Alba

Situació: En terrenys de la urbanització Torre Gassià, situada a Tortosa, ciutat i municipi del mateix nom, a la comarca del Baix Ebre (Tarragona).

Època: Segle XV – Sense estil definit - Generalitat de Catalunya.*

Estat: Ho desconeixem, no hi hem arribat a tocar.

Accés – Visitada: 17/07/2018.

Situada dins d’una propietat privada, sols l'hem retratat des de la carretera. A Vikipèdia es diu Actualment està habilitada com a habitatge”.

0 – El punt d’inici ha estat des d’un lloc situat a 40 48 47 0 33 06.7 . Això és, un punt on hi ha l’Ermita de Mig Camí que havíem visitat amb anterioritat, quan des de Tortosa ens dirigíem a la Torre Gassià. Durant el camí hem anat trobant indicadors en els llocs oportuns.

1 – A 40 48 46 0 33 14.9 Hi ha una desviació. Continuem per la dreta: indicat: Torre Gassià.

De totes maneres, al final, no espereu trobar cap indicador. La torre, mig tapada per la vegetació, es troba a la banda esquerra del camí, a un nivell una mica inferior al de la carretera per on hem arribat.

2 - Localització: N 40 48 48.3 E 0 33 59.5 - Altitud: 296 m. - Dades no contrastades, extretes directament de Google Maps.

La introducció de les coordenades anteriors en un mapa de Google, ha comportat l'emissió automàtica del següent

M A P A del recorregut:

“ Descripció

Torre de defensa que, adossada a altres edificacions, conforma una massa coneguda com Mas de Torre Gassia.

El seu estat de conservació és bo.

No obstant presenta nombrosos adobs posteriors, tant interiors com exteriors.

És de planta quadrada i actualment presenta planta baixa i dos pisos.

Ha desaparegut el remat original, sent actualment la coberta de teules a una vessant.

El material de construcció és de maçoneria, amb peces grans i ben treballades en els angles, especialment en els nivells inferiors.

L'accés es realitza per una porta a la planta baixa, adovellada i amb arc apuntat.

A sobre d'ella, a nivell del primer pis, hi ha una finestra gran també apuntada que podria haver estat la porta original.

Posteriorment a la construcció han estat obertes altres finestres en els diferents murs.

Notícies històriques

No es troba documentada en època medieval, però per la seva estructura i ubicació és possible que dati del segle XIV.

El nom el rep dels antics propietaris, la família Gassia de Tortosa.

En aquest sentit, existia un document que feia referència a un topònim anterior, aquest es va perdre durant la Guerra Civil.

La seva funció degué ser de vigilància de l'antic camí de Tortosa a Barcelona pel Coll de L'Alba i el Perelló.

Es troba entre la ciutat de Tortosa i el Coll de l'Alba.”