Torre del Coll de l’Alba – Tortosa / Baix Ebre

I T I N E R A R I

Des d’aquest mateix punt d’inici, es pot arribar a l’Ermita de Mig Camí, La Torre Gassià, l’Ermita del Coll de l’Alba i la Torre del Coll de l’Alba.

Situació: En terrenys de Tortosa, ciutat i municipi del mateix nom, a la comarca del Baix Ebre (Tarragona). Edificada frec a frec amb l’Ermita del Coll de l’Alba, passa pràcticament desapercebuda ...

Època: Medieval – Sense estil definit - Generalitat de Catalunya.*

Estat: Bo. No és accessible lliurament. Aparcament al davant.

Accés – Visitada: 17/07/2018.

0 – El punt d’inici ha estat des d’un lloc situat a 40 48 47 0 33 06.7 . Això és, un punt on hi ha l’Ermita de Mig Camí, que havíem visitat amb anterioritat, quan des de Tortosa ens dirigíem a la Torre Gassià. Ara no hi hem d’arribar a la Torre Gassià.

1 - A 40 48 46.1 00 33 14.9 Trobem una desviació.  Continuem per l'esquerra, per un camí que al mapa de Google s'identifica com a Camí de Tortosa al Perelló.

La introducció de les dades anteriors en un mapa de Google, proporciona l'emissió automàtica del següent

M A P A del recorregut.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya,* ens complau extreure la següent informació (Juliol 2018):

“ Descripció

La torre, de planta quadrada, està integrada en el flanc dret de l'ermita gòtica que es construí posteriorment.

S'enlairà damunt de les restes d'una altra construcció.

Les restes anteriors presenten un aparell constructiu de factura més rústega que la resta de la torre.

Als angles hi trobem carreus de pedra ben tallats.

En un costat hi ha espitlleres, mentre que en l'altre hi ha finestres i fins i tot un balcó amb arc de mig punt (tal vegada era l'antic accés a la torre).

Notícies històriques

El coll de l'Alba, anomenat antigament coll de l'Alma, era un lloc estratègic en el camí entre viatge de València a Barcelona.

L'existència de la torre indica una zona a defensar en relació amb els atacs a Tortosa.”