Castell de Villavecchia – Sant Hilari Sacalm / Selva

És una edificació del segle XIX

Situació: A les afores de Sant Hilari Sacalm (La Selva) – Girona.

Època: Segle XIX - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: BCIN - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Presenta un bon aspecte. Deshabitat, però a la vegada, el bonic i extens jardí que rodeja exteriorment tota l’edificació, presenta signes evidents de que està ben cuidat. En termes generals, la finca es veu ben arranjada. Hem passejat lliurament pels jardins. La casa, com és de suposar, està tancada.

Un anònim veí d’aquestes contrades, ens ha comentat que aquesta edificació contenia una gran quantitat de mobiliari i elements decoratius, que van desaparèixer arrel d’un important robatori.

Altres noms: Torre de Villavecchia o de Sant Miquel - (Patrimoni.Gencat).

Accés - Visitat el 19/09/2009:

L’itinerari comença a l’entrada de Sant Hilari Sacalm – nord, a les coordenades 41 52 59.48 02 30 34.61. Tot i que durant la visita no vàrem poder determinar el nom dels carrers (no hi ha plaques identificatives), a casa, amb el Google Maps comprovem que es tracta de la cruïlla de la ctra. de la Font Picant, cantonada amb el carrer Riera.

A dia d’avui veurem al davant nostre una edificació amb una publicitat a la façana: industria de Mobles Sant Hilari.

Continuarem pel carrer identificat com a carretera de la Font del Sastre (Primera travessia a l’esquerra del carrer Riera).

NOVETAT 2012:

Revisant avui (03/12/2012) aquesta part inicial de l'itinerari comprovem que el carrer Riera no apareix al mapa de Google ni tampoc el carrer de la Font del Sastre. En canvi la denominació Font Picant apareix en varis vials (?).

Per tal de facilitar aquest inici de ruta, publiquem a continuació dos mapes que esperem puguin aclarir aquesta qüestió:

Castell de Villavecchia / Castell de Solterra. : Veure en un mapa més gran.

Al final, per la dreta, se’ns incorpora el carrer de Villavecchia. Ben aviat  ens trobarem al davant d’una bifurcació. Al bell mig uns cartells informatius (41 53 08 02 31 12). Continuarem per la dreta, per una carretera indicada com a Pista forestal El Sobirà (A Google Maps, carrer de Villavecchia).

Al poc el ferm de la carretera comença a ser de terra, sense asfaltar (41 53 16 02 31 25), però continua sent perfectament transitable.

Al cap d’uns 3,4 km. apareix un trencall a l’esquerra ( 41 54 04 02 32 24) degudament identificat, amb un petit cartell indicador de color verd, de senderisme: castell de Villavecchia – 0,5 km. (*).

Hem continuat per aquest camí, i al cap d’uns 500 metres aproximadament, ja hem pogut entreveure l’edificació, entre la fullaraca.

En un discret  trencall a la dreta (41 54 15 02 32 23) hem deixat aparcat el cotxe. Ja a peu hem comprovat que aquest trencall, que s’enfila una mica, ens condueix sense remei cap al castell, passant pel bell mig d’uns xipresos que degudament retallats flanquegen el camí, fins els jardins de l’edificació.

(*) Si des de aquest lloc, continuem recte segons veníem per la pista principal, uns 800 metres més endavant, trobarem a mà esquerra l’inici del camí que condueix al castell de Solterra, també conegut com de Sant Miquel de les Formigues

Altres:

“ Gran casal construït el 1893 seguint plànols d'Enric Sagnier Villavecchia, fou originalment la casa senyorial dels marquesos de Mura.

Barreja d'estils, té l'estructura d'un castell, amb tres plantes, diverses naus i una façana dominada pels elements laterals.

Destaca la torre rodona, d'estil francès, les teulades de pissarra i la capella adossada, dedicada al Sagrat Cor, d'una nau amb campanar d'espadanya, decorada per l'escultor Frederic Marès i presidida per un Sagrat Cor de bronze, model reduït del que corona el temple del Tibidabo. “

• De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Novembre 2012):

Edifici aïllat, situat dalt d'un petit promontori, als afores del nucli urbà de Sant Hilari.

L'edifici, tipus chateau, és un gran casal format per diversos cossos, construït segons els plànols d' Enric Sagnier Villavecchia.

Podem dir que l'estructura de l'edifici és en forma de la lletra U, els extrems de la qual formen la façana principal.

A la façana principal, destaca la torre circular esquerra, de planta baixa i dos pisos, coronada per merlets triangulars i una teulada cònica de pissarra. Al costat dret, sobresurt el cos al que està adossada per la par posterior, també de tres plantes, cobert per una teulada a doble vessant, desaiguada a la façana principal de l'edifici.

A la part posterior d'aquest cos, s'hi adossa encara una altra construcció, també de tres plantes, amb la teulada a doble vessant desaiguada als laterals.

Al costat de la construcció que sobresurt de la torre, hi ha una altra construcció, de planta baixa, que és una mena de porxada. I al costat dret d'aquesta, s'adossa un altre cos, de tres plantes, amb la teulada a doble vessant desaiguada als laterals (a la façana que es troba la façana de la capella). En aquesta façana destaca una imatge religiosa, de Sant Miquel, que ha perdut la testa. Al costat de la façana lateral d'aquest cos, s'alça la capella dedicada al Sagrat Cor, amb la porta d'entrada en arc de mig punt, al capdamunt del qual hi ha un ull de bou amb vitralls, que està coronada per un campanar d'espadanya.

La capella fou decorada per l'escultor Frederic Marès i està presidida per un Sagrat Cor de bronze, model reduït del que corona el temple del Tibidabo.

Al centre d'aquestes construccions, hi ha un altre cos, cobert per una teulada a quatre vessants.

En general les obertures de l'edifici són en arc escarser, voltejades de falsos carreus i dovelles de pedra (són llosanes). Les teulades són de pissarra. Els murs estan revestits amb lloses de pedra.

Molt a prop del gran casal, hi ha una casa anomenada la Torre de Villavecchia

Interpretem que la casa que es cita és aquesta masoveria.