Santuari de la Mare de Déu de Gràcia de la Fontsanta – Jafre / Baix Empordà

Valoració: 3 vots.
espereu…

F O T O S


 

I T I N E R A R I 


Situació: A les afores de Jafre, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Baix Empordà (Girona).

Època: Segle XV - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: No hi consta - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bo. No és accessible lliurament, tot i que hom es pot  aixoplugar dins d'un ampli cobert.

Situant l'objectiu de la màquina de fotografiar frec a frec d'una obertura de la porta d’accés a la capella, que està protegida per un vidre, hem pogut obtenir les fotografies de l'interior, que il·lustren aquest reportatge.

Des d'aquest atri es pot accedir a l'exterior de la capelleta, on hi ha una petita font d'aigua, la Font Santa.

Altres noms:

Accés – Visitada el 08/12/2016:

Punt d'inici: situat a 42 04 33.0 03 00 31.6 -  al davant mateix de la fita del  PK nº 4 de la carretera GI-634 – (Verges / Jafre / Colomers).

Localització: N 42 04 33.2 E 03 00 32.7 – Altitud: 23 m.

Altres:

  • De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació - (Desembre 2016):

“ Descripció

Edifici religiós.- El conjunt del santuari -capella i dependències- forma una unitat arquitectònica.

L'església és al centre, entre dos cossos laterals amb les diferents estances i un gran atri al qual dóna accés una arcada rebaixada.

 Tot el conjunt edificat es cobreix amb una sola teulada de dues pendents de la qual sobresurt una petita espadanya d'un arc. A l'interior de l'atri, al costat S hi ha un finestral geminat, renaixentista, decorat amb motlluratges.

A la façana de la capella, al fons del pòrtic, la portada d'arc de mig punt de gran dovellatge és precedida d'una escala de pedra de pla semicircular.

Al costat de la porta hi ha una pila beneitera notable, obrada en jaspi i amb l'escut, abarrocat, de la casa Pou de Jafre (S.XVIII).

La capella té una sola nau amb volta de canó i capçalera poligonal; al presbiteri hi ha un cambril modern, ja que el mobiliari fou destruït el 1936.

L'edifici és construït amb pedres desbastades i carreus angulars; els murs externs són remolinats.

Notícies històriques

El santuari es construí al S.XV al costat de la font "dels Horts de Maris".

El novembre de l'any 1460 el pagès Miquel Castelló afirmà que havia rebut un avís sobrenatural segons el qual l'aigua d'aquesta font esdevindria miraculosa.

 Molt aviat l'anomenada del lloc s'estengué i hi començà a acudir gent d'arreu del país.

Hom assegurava que es produïa moltes curacions i que l'aigua era especialment pròdiga amb els reumàtics i paralítics i, sobretot, amb els malalts de la vista; si la font era profanada per algun "pecador públic", deien que el raig s'estroncava.

 Es conserva la declaració escrita de Miquel Castelló i l'expedient notarial que recull el testimoni ocular de molta gent, documents encarregats pel bisbe de Girona en intervenir en l'assumpte.

El 25 de juny del 1461, en assemblea general dels caps de casa de Jafre i els seus regidors, que tingué lloc a l'església parroquial, presidia pel Vicari General de la diòcesi, hom decidí tancar la font i construir una capella al seu costat.

 També es va autoritzar la construcció de piscines -que no se sap exactament on eren situades- i de rentadors d'ulls.

 D'aleshores ençà la font seria coneguda com "la Font Santa".

Durant segles aquest santuari fou molt visitat; després la seva fama s'anà diluint, però ha estat sempre obert al culte. La font raja, en un clos, al costat de migdia de l'edifici.”


Edificacions properes: Veure el mapa de Google d'aquesta mateixa pàgina.

Altres pàgines:

Autors: Ricard Ballo i Montserrat Tañá.

MAPA de situació:Altres llocs: Al costat mateix hi ha


La Font Santa de Jafre

 


  •  De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació - (Desembre 2016):

“ Descripció

Element d'arquitectura civil.-

 La font es troba al costat de migdia del santuari de la Mare de Déu de Gràcia de la Fontsanta, prop el seu angle SE, dins un clos enjardinat.

Brolla dins d'una petita construcció coberta amb volta de canó de pedra morterada -amb les empremtes deixades per l'encanyissat visible-.

S'hi baixa per mitjà d'alguns esglaons. Al fons hi ha el brollador; l'aigua cau en una concavitat natural, de roca. Al mur hi ha la portella del dipòsit i una fornícula on hi ha una imatge de la Mare de Déu, moderna.

La construcció és feta amb pedres sense treballar barrejades amb fragment de terrissa.

Notícies històriques

El novembre del 1460 un pagès anomenat Miquel Castelló declarà que havia rebut un avís sobrenatural, d'un personatge misteriós, que se l'havia aparegut, segons el qual l'aigua de la Font dels Horts de Maria era miraculós. Aviat la seva fama s'estengué i hom afirmà que s'hi produïen nombroses curacions; des d'aleshores fou anomenada "Fonts Santa".

L'any 1461 hom decidí bastir la capella al costat de la font, amb piscines i altres serveis per als malats.

El santuari de la Fontsanta esdevingué molt popular i fou visitat per gent d'arreu del país durant molt de temps.

L'aplec més important era el del 8 de setembre. També s'hi acudia en romiatge el 25 de març i pel dilluns de Quinquagèsima.

Esvaïda la fama inicial el santuari de la Fontsanta, obert encara als visitants, ha esdevingut d'importància purament comarcal.”