Església de Sant Romà de les Arenes – Foixà / Baix Empordà

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Foixà, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Baix Empordà (Girona).

Època: Segle X – Preromànic - (Patrimoni.Gencat).

Estat:  A data d'avui s'hi estan portant a terme treballs de restauració, segons un cartell de Romànic Obert – Obra Social la Caixa, que hi ha en aquest lloc, a més d'estris i material de construcció.

Al costat hi ha les restes del poble de Sidillà, que havien quedat soterrades des del seu abandonament.

De moment, és accessible lliurament. Segurament aquest estat canviarà quan estigui restaurada.

Altres noms: Església de Sant Romà de Sidillà - (Patrimoni.Gencat).

Accés – Visitada el 08/12/2016:

El punt d'inici (0) de l'excursió d'avui ha estat un lloc (42 02 50.0 02 59 58.3) situat a les afores de FOIXÀ, al carrer que al mapa de Google s'identifica amb el nom de carrer de Francesc Massanes.

Continuem seguint la direcció que ofereix un senyal, que ens indica per anar a Sant Romà.

(1) – A 42 03 18.8 02 59 53.6 Desviació: se'ns incorpora un camí per la dreta. Nosaltres seguim recte.

(2) – A 42 04 10.0 02 59 41.1 No hi ha cap indicador, ni cap tret especial. Deixem el camí que ens ha portat fins aquí prenent una sortida  a mà esquerra i després continuem (3)  per la dreta (42 04 08.6 02 59 35.8), per un evident camí.

Ara, en un moment o altre d-aquesta part final del recorregut hem trobat una cadena al bell mig del camí, barrant-nos el pas. Aparquem el vehicle i, continuem a peu.

L'església ja és molt a prop.

L'observació  del mapa de Google que us oferim tot seguit, referida a aquesta darrera part del recorregut, sens dubte aclarirà els conceptes, si cal.

M A P A del recorregut fins el punt nº (2).

M A P A de la darrera part del recorregut

Agraïment: La localització d'aquesta edificació no hauria estat possible sense la presència en aquest lloc d'una noia que passejava el seu gos per aquesta contrada.

Ha estat el nostre “angelet” d'avui. Des d'aquesta pàgina, de nou li donem les gràcies per la seva gentil col·laboració.

Localització: (4) - N 42 04 13.4 E 02 59 32.7 – Altitud: 38 m.

“ Descripció

L'església pre-romànica de Sant Romà de les Arenes o de Sidillà, és una de les poques restes visibles del poble, segurament d'origen alt medieval, que quedà soterrat per les arenes fixades per pins, prop del riu Ter

El poblat i la parròquia de Sidillà, són documentats el segle XII i XIV com a possessions del Bisbat de Girona. No se sap el moment en què van quedar abandonats. Caldria una campanya d'excavacions per precisar-ho.

L'església de sant Romà, cegada també per les arenes fins fa pocs anys, és de petites dimensions, té una sola nau amb un arc toral i absis trapezoïdal i coberta amb volta de canó de ferradura incipient.

La porta d'accés al mur S i un altra, de molt petita al N posseeixen també l'arc de lleugera ferradura.

Les finestres són força deteriorades.

En època posterior s'obrí una porta a la façana W amb muntants de carreus irregulars.

L'aparell és petit i irregular i només a les cantonades i als muntants de les obertures apareixen lloses una mica més grans, a la nau trobem també opus spicatum.

A l'interior, dos murets o basaments de pedra, perpendiculars a cada mur de la nau i que deixen un pas entre sí, han fet pensar als historiadors que feien funció de tancament del presbiteri.

Les opinions són diverses quant a datació de l'edifici: Joan Badia el situa entre els segles VII i VIII, Xavier Barral i Eduard Junyent el consideren del segle X.

La manca de documentació i una excavació sistemàtica fan difícil donar-ne la cronologia, el que és cert, però, és que es tracta d'un edifici anterior al romànic.

Notícies històriques

És un temple pre-romànic, probablement dels segles X-XI; tanmateix, no apareix documentat fins els segles XIII i XIV, època final del poblat de Sidillà, que quedà abandonat a partir d’aleshores.

L’estiu del 1973 uns estudiants van netejar parcialment l’interior, i el 1983 el Servei de Restauració de Monuments de la Diputació de Girona va portat a terme obres de desenrunament i consolidació.”