Torre del Mas Massaller – Verges / Baix Empordà

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Verges, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Baix Empordà (Girona), al petit nucli de la Vall (Riera de la Vall). Si mirem el mapa veurem que està més a la vora de Jafre que no pas de Verges.

Època: Segle XV - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bo. Habitat.

Altres noms: Can Canet i Can  Masseller - (Patrimoni.Gencat) – Masaller - (Rètol a la finca).

Accés – Visitada el 07/12/2016:

Havent planificat des de casa mateix la descoberta d'aquesta edificació, vàrem determinar localitzar un punt d'aproximació -  punt d'inici -  on el terra fos asfaltat, per garantir la localització amb la màxima fiabilitat possible i arribar-hi amb comoditat.

Amb la col·laboració de Google Maps vàrem establir que les coordenades d'aquest punt podien ben bé ser les següents: (0) - 42 04 53.1 03 01 28.3 - (Camí de Verges a Garrigoles).

I efectivament, havent introduït aquestes dades al nostre fidel TomTom, la descoberta va ser “bufar i fer ampolles”.

Vàrem aparcar al davant.

M A P A d'aquesta localització

Localització: (1) - N 42 04 51.2 E 03 01 21.1 – Altitud: 37 m.

La masia de Can Canet forma part del petit nucli de la Vall.

És constituïda per una torre i un conjunt de dependències disposades a l'entorn d'un edifici principal.

La torre és de planta rectangular, d'uns 12 metres d'alçada, amb aparell irregular i carreus als angles.

La coberta és de teula a una vessant. Conserva encara espitlleres, i al mur sud es pot veure un antic rellotge de sol i obertures practicades en èpoques posteriors.

L'edifici principal, adossat a la part posterior de la torre, és de grans dimensions i de planta rectangular, amb coberta de teula a dues vessants.

Té com a element remarcable la porta d'accés, que és d'arc de mig punt amb grans dovelles de pedra. La resta de dependències s'han anat afegint segons les necessitats de l'explotació.

Notícies històriques

Tot i les dificultats que representa qualsevol intent de situar l'origen de les masies a causa del seu creixement orgànic, en el sentit que condiciona la substitució d'estructures i es fa difícil retrobar-hi les originals, sembla que en el cas de Can Canet hi ha dues etapes de construcció principals: una primera en el segle XIV i una segona en què es va realitzar una important ampliació, en el segle XVI. A una de les portes hi ha la data del 1568.”