Torre del Mas Cal Rei – Verges / Baix Empordà

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Verges, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Baix Empordà (Girona), al petit nucli de la Vall (Riera de la Vall). Si mirem el mapa veurem que està més a la vora de Jafre que no pas de Verges.

Època: Segle XIV - (Patrimoni.Gencat).

Altres noms: Masia Cal Rei - (Patrimoni.Gencat)

Accés – Visitada el 07/12/2016:

Havent planificat des de casa mateix la descoberta d'aquesta edificació, vàrem determinar localitzar un punt d'aproximació -  punt d'inici -  on el terra fos asfaltat, per garantir la localització amb la màxima fiabilitat possible i arribar-hi amb comoditat.

Amb la col·laboració de Google Maps vàrem establir que les coordenades d'aquest punt podien ben bé ser les següents: (0) - 42 04 53.1 03 01 28.3 - (Camí de Verges a Garrigoles).

I efectivament, havent introduït aquestes dades al nostre fidel TomTom, la descoberta va ser “bufar i fer ampolles”.

Vàrem aparcar al davant.

M A P A d'aquesta localització

Localització: (1)  N 42 04 53.2 E 03 01 20.4 – Altitud: 27 m.

Cal Rei és un mas situat dins del petit nucli de la Vall, prop de l'església de Sant Pere.

És format per una torre i un habitatge annex.

La torre és de planta rectangular i presenta aparell irregular i carreus als angles. Conserva encara una porta d'arc de mig punt, adovellada, i espitlleres. La coberta és de teula a una vessant.

L'habitatge és constituït per un conjunt de cossos que s'han anat afegint segons les necessitats de funcionament de l'explotació agropecuària de la finca.

Bàsicament, els cossos es distribueixen a l'entorn d'un edifici principal, de planta rectangular amb coberta de teula a dues vessants, de dos pisos i amb terrassa. Les obertures de tot el conjunt són, en general, allindades.

Sembla que la torre és la part més antiga del conjunt de Can Rei, bastida en els segles XIV-XV.

La masia és el resultat de diverses intervencions posteriors, encara que l'obra principal correspon al segle XVIII.