Pou de Gel – La Floresta – Garrigues

I T I N E R A R I

Situació: A la Floresta, població i municipi del mateix nom, a la comarca de les Garrigues (Lleida).

Època: Segle XIV - Obra Popular - Generalitat de Catalunya. *

Protecció: No hi consta - Generalitat de Catalunya. *

Estat:  Bo. No és accessible lliurament. Visitable. Situat molt a la vora del Castell de la Floresta.

L’itinerari és exactament el mateix que mena al Pou de poble de la Floresta.

Molt senzill de localitzar. Punt d’inici: Dins de la Floresta, en un lloc a tocar de la fita del PK nº 4 de la carretera LV-2012 – (Borges Blanques / La Floresta) , situat a 41 30 40.7 00 55 07.3 , travessem un petit pont, a la sortida continuem per la dreta (hi ha un indicador) i ja tenim el pou al davant. Hem aparcat en aquest espai.

Tot i que no és del tot correcte la generació automàtica d’un mapa del recorregut, és ben evident la senzillesa d’aquest itinerari. També com a referència, ja és perfectament visible amb antelació, la mola del Castell de la Floresta. Hem aparcat als voltants.

Altres:

• Avui no ha fet gaire bon dia. Durant la primera part del recorregut hem tingut que circular per una carretera inundada per la boira. No es veia res a vint metres ... Després ens ha plogut una mica. I per acabar d’adobar-ho, pràcticament no hem vist el sol. Llavors, les fotos, no han sortit gaire lluïdes, que diguem ... Les més perjudicades les d’aquesta construcció...

Pou de gel ubicat al costat de la carretera, a uns 50m. del castell i prop d'un pou d'aigua.

Fou edificat dins d'un turó a la seva cara oest; el desnivell existent des del cim del turó a la porta d'entrada és d'uns 5 m.

Està realitzat totalment en pedra, a base de carreus irregulars sense desbastar. Té una forma tronco-cònica i està cobert per una falsa cúpula feta per aproximació de filades.

Estructuralment és una mena de pou invertit, des de terra s'alça cap enlaire. El seu interior és totalment llis però la paret exterior és esgraonada ja que es veuen els carreus.

Era utilitzat per a emmagatzemar-hi el gel produït per la neu a l'hivern i conservar els aliments durant l'estiu i per abastir d'aigua i de gel el mateix castell.

En determinat moment perd la seva raó de ser original i durant molt de temps és utilitzat com a vivenda.

Actualment està en desús i força malmès però s'han fet alguns estudis per a la seva consolidació i restauració.

És una obra ben singular i identificativa pel poble de la Floresta, de fet és l'únic exemplar conservat a la comarca.

Tot i que no podem precisar d'una manera concreta el seu origen, s'ha datat entre els segles XIV i XVI, hom pensa que és contemporani al castell.