Pont de Periques – Puig-reig / Berguedà

I T I N E R A R I

Situació: A les afores de Puig-reig, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Berguedà (Barcelona).

Època: Segle XIV – XV - Gòtic - (Patrimoni.Gencat) / XIII – XIV – medieval – Gòtic -  (Diputació de Barcelona).

Protecció: BCIL - (Diputació de Barcelona)

Estat: Perfecte estat.  Restaurat per la Diputació de Barcelona entre 1995 i 2001. Transitable, a peu.

Accés - Visitat el 30/08/2014:

Afores de Puig-reig. Un possible accés: entre els PK 0 / 1 de la carretera BV-4406 (Carretera de Puig-reig / Santa Maria de Merlès) – Veure mapa següent:

• De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Setembre 2014):

“ Descripció

Pont de quatre arcs, pla i tot de pedra. En els anys setanta (1970)  ja estava fora d'ús. Nou pont de la carretera a la Guàrdia. Segons C. A. Torras era un pont de cinc arcs. Sobre el Llobregat.

Notícies històriques

Pont sobre el Llobregat de cinc arcs desiguals de punt rodó estrebats a la penya, trencat pels carlins en l'última Guerra Civil, l'arcada més gran fou restaurada aplanant-la en el seu centre per suavitzar els pendents traient-li amb aquest retoc gran part de la seva esveltesa. (Berguedà 190).

És una construcció patrocinada pels Templers, senyors del terme i castell de Puig-Reig des de l'any 1187.

Fou bastit a finals del segle XIII o començaments del segle XIV sobre el Llobregat i comunicava la riba esquerra amb el sector de Merlès i les Serres de Biure, i més concretament el Castell de Puig-Reig i la granja-convent (Casa Periques) que els Templers varen bastir sobre un petit penyal que domina el riu i el castell.

• Per complementar i/o contrastar la informació anterior, ens complau extreure de la pàgina web de la Diputació de Barcelona, el següent text (Setembre 2014):

"Descripció

El pont té 60 metres de longitud i quatre arcs (originàriament el pont tenia cinc arcs, però fou trencat durant la Guerra Civil), que descansen sobre tres pilars de planta quadrada.

L'aparell dels pilars és regular i es distribueix en filades horitzontals de carreus rectangulars, ben treballats, encoixinats i de mesures regulars. A la cara nord dels dos pilar més orientals del pont hi ha dos tallamars adossats de planta triangular. La caixa del pont fa 325 cm d'amplada.

Observacions:

L’any 1995 s’elabora una estratigrafía del pont de cara als sondejos realitzats per al Projecte de Restauració, detectant-se dues pavimentacions, una del segle XVI i l’altra de mitjan del segle XVIII.

L’evolució del pont contempla, a més, una primera fase a finals del segle XIII, en el moment de la construcció d’una casa convent dels templers.

Història

El pont fou una de les obres que impulsaren els Templers quan esdeveniren, a partir del 1231, senyors del castell de Puig-reig després que el rei Jaume I confirmés el testament de Guillem de Berguedà de 1187.

Les obres del pont anaven vinculades a les de la nova casa conventual de Periques i per tant també a la creació de la comanda de Puig-reig.

En 1307, en abolir-se l’orde, es paralitzen les obres, cedint-ne la possessió els Hospitalers a Sescomes, futur arquebisbe de Tarragona, que el completà en el primer terç del segle XIV amb un paviment compacte mitjançant un sòl de còdols i palets de riu barrejats amb sorra i argila.

El pont es va mantenir en relatiu bon estat fins a s. XIX. El 1877, en motiu de les obres de construcció de la fàbrica tèxtil de Cal Casas, un dels (arcs) fou dinamitat per tal de poder eixamplar-lo i deixar pas a l'entrada del canal que havia d'alimentar la turbina de la fàbrica.

L'arc es va refer, amb materials nous. A la part superior també es van fer obres diferents al llarg del s. XIX i XX especialment destinades a garantir la seguretat dels vianants, i dels automòbils que hi han circular fins que la Diputació de Barcelona reconstruí el nou pont, que s’inaugurà a finals de la dècada dels setanta del segle XX.”

Altres llocs interessants per visitar: llocs amb encant

Sota el Pont de Periques hi ha tot un món per descobrir. Des de la capçalera, un senderol ens permet arribar a tocar de l'aigua.

Els jocs de llum, la feréstec vegetació que vesteix aquest lloc, i la contemplació de les pedres modelades pel pacient treball de les aigües dansarines, són, sens dubte, un petit oasi que ens aïlla, encara que només sigui per una estona, del brogit de la vida moderna.