Búnquers de Martinet – Montellà i Martinet / Cerdanya

Les següents fotografies no guarden cap ordre concret amb relació a la visita guiada  efectuada.

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Martinet, entitat de població de Montellà i Martinet, municipi del mateix nom, a la comarca de la Cerdanya (Lleida).

Època: Segle XX – Obra popular - Generalitat de Catalunya.*

Protecció: A dia de la visita no hi ha cap informació al respecte a la corresponent pàgina web de la Generalitat de Catalunya.*

Estat: Bo. Visitables, de pagament.

Accés – Visitats: Juliol 2008.

Com en altres ocasions, el nostre objectiu és accessible des de diferents punts, segons procedència del viatger. En aquest cas concret, l'objectiu està  situat en terrenys de Martinet.

La manera més fàcil d’indicar com arribar-hi és la de introduir les coordenades de destinació al navegador i després, seguir també els indicadors que anirem trobant en els llocs oportuns.

Per fer-ho una mica més fiable, afegim tres dades concretes per si cal precisar la informació per accedir-hi:

0 – El punt d’inici que suggerim ha estat un lloc de Martinet situat a 42 21 33.5 01 41 32.3 que trobarem entre els PK 203 / 205 de la carretera N-260Km 0 de la carretera LV-4055 - on prenem una sortida que accedeix a la carretera LV-4055, per on continuem fins un punt  1 - situat a 42 21 32.2 01 41 16.4, on prenem una desviació a la dreta, indicada: Parc dels Búnquers i Estana.

Continuem en aquesta direcció i en ben poca estona veurem a la dreta les indicacions que ens dirigeixen finalment al lloc oportú : al Paratge de Cabiscol, el centre de visitants, on trobar la informació per realitzar el circuit que a més de la visita dels búnquers i nius de metralladores es pot realitzar un circuit exterior.

La introducció de les coordenades anteriors en un mapa de Google, comporta la generació automàtica del següent

M A P A del recorregut.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya *, ens complau extreure la següent informació (Octubre 2018):

“ Descripció

Diversos búnquers d'observació, de tir i d'artilleria units per passadissos subterranis excavats a la roca.

Hi ha diversos pous de ventilació.

Notícies històriques

Búnquers pertanyents a un punt de defensa de la línia P dels pirineus, que no van arribar a ser ocupats mai.”

• Per complementar i/o contrastar la informació anterior, ens complau extreure de la pàgina web de Vikipèdia, el següent text (Juliol 2019):

“ El Parc dels Búnquers de Montellà i Martinet és una zona de Montellà i Martinet on es construïren una sèrie de búnquers per construir una línia fortificada al llarg dels Pirineus, anomenada Línia Pirineus, des del cap de Creus fins al País Basc.

Estan inclosos en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Hi ha diversos pous de ventilació. Els búnquers es basteixen amb formigó armat i es dissimulen exteriorment cobrint-los de terra i pedres.

Franco, que temia una possible invasió per la frontera francesa, va dur a terme aquesta obra.

Els búnquers que es construïren es troben a la carretera de la Seu d'Urgell a Puigcerdà, a Montellà i Martinet.

La línia, que consta de gairebé de deu mil búnquers, estigué envoltada durant molt temps pel secret militar.

Tanmateix, no van arribar a ser ocupats mai.

Al Paratge de Cabiscol s'hi troba el centre de visitants, on trobar la informació per realitzar el circuit que a més de la visita dels búnquers i nius de metralladores es pot realitzar un circuit exterior.”