Palau Solterra – Torroella de Montgrí / Baix Empordà

espereu…

Les fotografies d'aquest reportatge, no guarden cap ordre concret en relació amb la visita efectuada

I T I N E R A R I

Situació: A Torroella de Montgrí, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Baix Empordà (Girona).

Època: Segle XV - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bo. Visitable --> Horaris i preus. Aparcament als voltants.

Torroella de Montgrí. Carrer de l'Església nº 10. Molt a la vora de la Plaça de la Vila.

Localització: N 42 02 30.0 E 03 07 34.2 - Altitud aproximada 21 m.

“ Descripció

És un edifici amb tres façanes, que donen als carrers de l'església (W), de les cadires (N) i de l'Hospital (E)

La part més antiga és la que té accés pel carrer de l'església.

El sector esquerra de la façana d'aquest carrer és gòtic (portal dovellat, finestral tripartit d'arquets trilobulats, finestra trilobulada, sembla que traslladats d'un altre indret a començament del segle XX).

El sector oest és plenament renaixentista, amb una porta i una finestra amb llindes i muntants decorats.

Les altres dues façanes, construïdes o refetes posteriorment, segurament a finals del segle XIX (a l'angle que formen les dues façanes hi ha l'escut dels Robert amb la data 1893), dins d'un estil neoclàssic, sembla que responen a un projecte de Joan Martorell, un dels primers arquitectes del país que va aconseguir d'harmonitzar els seus propis projectes i les seves pròpies solucions en restauracions d'edificis històrics, gòtics, renaixentistes, etc

L'element més interessant del palau és, però, el pati renaixentista, un dels pocs exemples que tenim al qual l'arquitecte Rafael Massó va donar un tractament gairebé escenogràfic a inicis del segle XX.

Notícies històriques

El Palau Solterra a Torroella de Montgrí és un notable edifici senyorial dels segles XV-XVI ampliat i reformat a finals del segle XIX pel seu darrer propietari.

Sembla que el va fer construir la família Sanesterra de Santaeugènia.

Posteriorment va passar als Sarriera-Pons, comtes de Solterra i a finals del segle XIX, al marquès de Robert, l'escut del qual figura en diversos indrets de la casa.”

Cultura

Turisme