Muralles de Tàrrega – Tàrrega / Urgell

I T I N E R A R I

Situació: A Tàrrega, població i municipi del mateix nom, i capital de la comarca de l’Urgell (Lleida).

Època: Segle XIV – (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bo. Lliurament accessibles.

Accés - Visitades el 31/05/2015:

Localitzar un punt, dins de Tàrrega,  situat a 41 38 38.5 01 08 18.6 En aquest lloc hi la confluència del carrer del Migdia amb el carrer Callet.

Aquest darrer, és un carreró curtet, sense sortida. Hem aparcat aquí mateix. Tot seguit, a peu, podem trobar:

• A pocs metres veurem una de les dues úniques torres de la Muralla de Tàrrega. Al mateix temps, podrem accedir a un passeig, a dia d'avui,  amb el terra entapissat d'herba.

Per aquest passeig ens acompanyarà per la dreta un discret curs d'aigua, el riu Ondara i per l'esquerra la paret de la muralla. Al cap d'un plàcid recorregut d'uns 300 metres, on finalitza la muralla, trobarem la segona de les torres.

• De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Maig 2015):

“ Descripció

El tram de muralles conservat és paral·lel al riu i té una llargària d'una 300 m. i una torre a cada extrem.

Aquestes muralles serveixen de mur de contenció al carrer Migdia i eren fetes de carreus de pedra.

Les torres són circulars amb cobertes de volta.

Sembla que la seva construcció inicial és del segle XIV si bé, el tram existent té una reconstrucció recent, posterior a la riuada de Santa Tecla del 1874 feta amb carreus procedents del convent del Pedregal.”

• Per complementar i/o contrastar la informació anterior, ens complau extreure de la pàgina web de Pat.mapa – arqueologia, el següent text (Maig 2015):

“ Descripció

El traçat de les muralles de Tàrrega anava de la part baixa del carrer les Piques fins el carrer de Sant Agustí: En aquest punt, en el solar del Molí del Codina, es documentà una torre cantonera.

D’aqui la muralla puja recte fins al carrer Hospital passant per la part posterior de les cases de la banda oest del carrer de sant Agustí.

D'allí puja fins el castell travessant l'Hospital.

El tram del carrer Migdia fins el carrer Hospital es encara visible actualment i en alguns punts es conserva en tota la seva alçada.

Des del castell la muralla baixaria per la banda de façana oest del carrer Pou del Gel. En la part baixa del carrer Pou del Gel (cases 2 i 4) es conserva bona part de la torre del portal d'Urgell, aprofitada per les dues cases esmentades.

D'aquest punt la muralla aniria per la zona del carrer Capellans i enllaçaria fins el portal de santa Anna, prop de l'actual boca del carrer Santa Anna que dóna a l'avinguda de Catalunya.

D'aquí seguiria vers l'est per la part posterior de les cases que donen a l'Avinguda de Catalunya fins arribar a la cantonada d'aquest eix viari amb la plaça del Carme, on es conserva una torre circular i part del traçat de la muralla dins de l'edifici del banc Popular i de la cafeteria Liceu (que llinda amb el banc per la banda sudest.

La muralla aniria pel darrera de les cases de la banda sudoest de la plaça del Carme (amb un portal al carrer del Carme i un altre al carrer d'Agoders i baixaria en direcció sudoest pel carrer de Vilanova, on va ser documentada als anys 80 en fer la Plaça de les Nacions.

Del carrer Vilanova baixaria per la part posterior de les cases de la banda est del carrer de les Piques fins al carrer Migdia.

Bona part del traçat de les muralles medievals ha quedat destruït pel creixement urbà de Tàrrega, riuades i altres motius.

Tot i això encara resten molts punts on la muralla es conserva en bon estat o parcialment, com el carrer de sant Agustí, la torre del banc Popular, etc.

En uns casos la muralla ha quedat conservada com a paret posterior de cases; en d'altres casos si bé s'ha enderrocat en el seu alçat, poden quedar restes dels fonaments i primeres filades, tal i com s'ha constatat al carrer Migdia (al solar de l'antic Molí del Codina, o sota els edificis del tram del carrer Migdia comprès entre el carrer de les Sitges i el carrer de sant Agustí).

En el nucli urbà de Tàrrega.”

• Si retornem al punt inicial i continuem per la dreta, pel carrer del Migdia, trobarem un primer carrer a mà esquerra, el carrer de Sant Agustí, on al fons veurem la plaça de Sant Antoni, amb l’església de Sant Antoni.

• També al començament d'aquest carrer de Sant Agustí, hi ha, indicades, i amb plafons informatius, les restes de l'adoberia del Molí del Codina, que va estar en funcionament, durant els segles del XV al XVII.

Dins el casc urbà de Tàrrega, podem trobar:

Altres