Església parroquial de Santa Maria de l’Alba – Tàrrega / Urgell

La present edificació és del segle XVII

Situació: A Tàrrega, població i municipi del mateix nom i capital de la comarca de l’Urgell (Lleida).

Època: Segle XVII - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: Incoat BCIN - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bo. Desconeixem els horaris d’'obertura. El dia de la nostra visita, un dissabte, pel matí, estava oberta.

Un sistema d'il·luminació – de pagament – permet contemplar la majestuositat de les magnífiques pintures del sostre i de les parets.

La trobarem a la plaça Major, on també hi ha l'Ajuntament de Tàrrega.

• De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Maig 2015):

“ Descripció

L'edifici de Santa Maria és d'una sola nau amb capelles laterals intercomunicades, dins de la tipologia anomenada jesuítica (derivada del Gesú de Vignola a Roma) que a Catalunya, però, era ja usual des d'època gòtica.

La coberta-una volta de canó amb llunetes que arrenca d'un entaulament- recolza sobre pilastres gegants entre les quals s'obren els arcs de mig punt d'accés a les capelles laterals. Sobre els arcs, al llarg de la nau hi ha una tribuna.

Una cúpula de mitja taronja amb nervis, sobre un tambor amb vuit finestres alternades amb parelles de pilastres, s'alça sobre el creuer, el projecte inicial concebia la cúpula sobre petxines

Al cos principal de l'edifici fet entre el 1672 i el 1696, hom li afegí dues capelles-la dels Dolors (1704) i la del Roser (1724), que havien estat projectades també per Fra Josep (mort ja el 1690).

Allà trobem la talla policromada de la Mare de Déu, del segle XVIII- XIX.

La façana si bé seguí la composició originària en tres cossos -que corresponen a la nau central i a les capelles laterals, no es resolgué segons el concepte de retaule setcentista sinó que s'acabà molt posteriorment, ja dins del segle XX, amb una portada del segle XVIII, atribuïda a Pere Costa

Segons el projecte inicial de Fra Josep, el campanar, semblant al de Vilanova i la Geltrú, havia de tenir un cos més. Sobre una base quadrangular s'alça un doble cos de planta vuitavada acabat amb balustrada i pinacles.

A la porta lateral, el portal de Cervera, hi ha una fornícula amb la Mare de Déu de Cervera a dins, realitzada en pedra porosa. Va ser realitzada al segle XVII. Actualment li manca un braç.

Notícies històriques

L'església de Santa Maria de l'Alba, projectada per Fra Josep de la Concepció, conegut com el Tracista, fou construïda de nova planta al mateix indret de l'antiga església.

Les traces originals, datades el 1672, es conserven encara a l'arxiu municipal i permeten de veure que les obres de Santa Maria de l'Alba seguien força fidelment les directrius de Fra Josep.”

Dins el casc urbà de Tàrrega, podem trobar:

Altres