Muralla de Banyoles – Banyoles / Pla de l’Estany

I T I N E R A R I

Situació: A Banyoles, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Pla de l'Estany (Girona).

Època: Segle XIII - Generalitat de Catalunya.*

Protecció:  BCIN - Generalitat de Catalunya.*

Estat: Bo. Accessibles

Accés – Visitada el 14/10 /2017:

La trobarem entre els carrers de la Muralla i Pia Almoina.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya*, ens complau extreure la següent informació - (Octubre 2017):

Es tracta de l'únic tram sencer que es conserva de l'antiga muralla de Banyoles.

Construïda sobre la roca en sentit est-oest té 85 metres de llargada i un metre de profunditat, l'alçada és irregular i en el punt més alt és de 6 metres.

Al parament són visibles diferents tècniques: sobre una base de blocs irregulars de travertí es disposen unes files de blocs més regulars del mateix material en el que es conserven 8 espitlleres d'una esqueixada.

Tota aquesta part correspon segurament als segles XIII i XIV.

La part superior de la muralla presenta un parament de pedra menuda lligada amb morter de calç.

La part interior de la muralla presenta uns reforços segurament motivats per la construcció del passeig que corona la muralla i que juntament amb la porta que es va obrir per accedir al jardí corresponen a reformes no anteriors al segle XVIII amb la intenció d'incorporar la muralla a la finca de Can Perpinyà com a mur de tancament del jardí.

Les dues glorietes situades a cada extrem podrien ser de finals del XIX o principis del XX, tal com indiquen darrers estudis.

Són dos construccions a mode de templet d'inspiració gòtica.

Sobre una planta hexagonal s'aixequen sis pilarets que compartimenten sis espais oberts rematats per una arcada lobulada, de la qual l'arc del mig és d'una tipologia conopial.

La teulada és als quatre vents. Com a separació entre el cos de les arcades i la teulada hi ha una senzilla cornisa o motllura de separació.

Les respectives columnes-pilarets es perllonguen en uns pinacles acabats en punxa.

També existeix un element semblant a la confluència superior de la teulada.

El material emprat per la construcció és la pedra de Banyoles en fines lloses anomenades travertí.

Porta dels Turers

Situada a l'entrada del carrer del seu propi nom i que va a parar a la Plaça Major.

Entre l'Hotel Flora i la casa Ameller i dins d'un pati s'hi troben les restes de l'antiga muralla, una torre, que formava part de la porta dels Turers.

La vila de Banyoles va començar a tenir muralla a finals del segle XIII.

La constitució de la Universitat i la Carta Municipal de 1303 són elements claus en el reforçament del poder local.

Entre mitjans del segle XIII i principis del XIV ja estan documentats els portals de Sant Martirià (1305), Girona, Peraseca, Besalú (1279) i Sobreporta (1243), i a finals del segle XV ja es pot considerar que s'havia tancat tot el recinte.

Les guerres continuades amb França durant el segle XVII suposen el declivi definitiu de les muralles, malgrat els esforços de la universitat per conservar-la.

Durant el segle XVIII s'autoritza amb freqüència l'obertura de portes i finestres a la muralla fins que el segle XIX el consistori autoritza la demolició i s'aprofiten les pedres per a noves construccions.

El tram de mur visible al Parc de la Muralla és l'únic que es conserva, gràcies a la  seva incorporació i transformació com a mur de tancament del jardí de la família Perpinyà, propietaris de la finca des de 1556.

A mitjans del segle XX la finca va ser adquirida per la família Lavall.