Molins de la Vila – Montblanc / Conca de Barberà

I T I N E R A R I

Situació: A Montblanc, ciutat i municipi del mateix nom i capital de la comarca de la Conca de Barberà (Tarragona).

Època: Segle XIII – Gòtic - (Patrimoni.Gencat).

Estat:  Es conserven, que ja és molt. Visitable – Només visites concertades

Accés – Visitats el 06/12/2016:

El punt d’inici d'avui, ha estat un lloc, a les afores de Montblanc,  situat a 41 22 39.5 01 10 32.4. on hi ha la fita del PK nº 1 de la carretera TV-2421 (Montblanc / Prenafeta).

Aquí hi ha una sortida indicada – Museu Molins de la vila – que accedeix a un camí perfectament transitable, per on continuarem.

Més o menys a uns 200 metres aproximadament, trobem una placeta a l'esquerra, indicada per aparcar els vehicles.

Ho fem i continuem a peu la curta distància que ens separa dels molins.

• De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació - (Desembre 2016):

“ Descripció

El molí gran o molí de la volta conté quatre moles o molins de sistema hidràulic en un espai rectangular format per gruixuts murs de pedra picada.

S'accedeix a l'edifici per una porta adovellada de mig punt, al fons hi ha una de més petita d'època posterior que dóna a un magatzem sense coberta.

Al mur est hi ha quatre obertures en forma d'espitllera. La bassa, és de maçoneria per una banda i per l'altra està excavada en un terreny argilós, està en un nivell superior i pren aigua del riu Francolí i desguassa al riu Anguera.

Té quatre cacaus o pous de pressió pels quals baixa l'aigua que actua sobre les turbines de sota els molins.

En un nivell inferior hi ha els desguassos de volta plana i arcs apuntats a la sortida.

El molí xic està a la vora del riu Anguera i ha estat destruït per nombroses riades. En queda la planta, consta de dos molins, dos cacaus i dos desguassos amb volta.

Notícies històriques

El lloc que ocupen els molins de la vila de Montblanc, entre els rius Francolí i Anguera, també és conegut com a Vilasalva.

L' indret està documentat el 1155 quan el comte de Barcelona Ramon Berenguer IV concedeix una carta de població a Pere Berenguer de Vilafranca.

El rei Alfons I, amb una nova carta de població, estableix que la vila es traslladi a l'altra banda del riu Francolí i que s'anomeni Montblanc.

Els molins foren propietat del comú des del XIII fins a la Guerra dels Segadors.

El municipi es vengué a la Comunitat de Preveres.

L'any 1846 la Comunitat de Preveres arrendà els molins a Baltasar Pedrol i Anton Casanovas, en el contracte s'esmenta que només en funcionen dos dels quatre.

A finals del S. XVIII els molins estaven derruïts, i funcionaven parcialment fins a mitjan S. XIX (1848) quan un aiguat els enrunà definitivament.

“ Els Molins de la Vila són dos molins fariners hidràulics medievals situats prop de Montblanc, entre els rius Francolí i Anguera.

Aquest museu es va obrir al públic l’any 1994.

El Molí de la Volta (segle XIV) és un dels més grans de Catalunya, té quatre moles i està restaurat i equipat per mostrar als visitants el procés de moldre el gra.

El Molí Xiquet, que com el nom indica és el petit (s. XIII), i només conserva el basament de la seva estructura.

A l’interior de l’edifici del Molí de la Volta hi trobem una àmplia exposició descriptiva on s’explica la història i l’evolució dels molins fariners, des de la prehistòria fins l’actualitat.

També s’hi inclou una extensa relació dels molins fariners de la Conca de Barberà.

Per la seva situació, a la vora mateix del riu Anguera, l’indret compta amb una rica mostra de vegetació de ribera i la corresponent fauna d’aquest àmbit.”

Cultura