Molí dels cups – Olius / Solsonès

I T I N E R A R I

La part inicial del camí és la mateixa que la que mena a la Torreta i a l'Església parroquial de Sant Esteve

Situació: En terrenys d'Olius, municipi de la comarca del Solsonès (Lleida).

Estat:  Bo. No és accessible lliurament.

“L'aigua fa funcionar un alternador per la llum elèctrica. Aquesta darrera adaptació fou inaugurada al 1899, i des de llavors produeix energia elèctrica.”  - (Patrimoni.Gencat).

Desconeixem si actualment encara compleix aquesta tasca.

Accés – Visitada el 01/07/2017:

El punt d'inici de la nostra descoberta d'avui ha estat un lloc (0) – (42 00 10.8 01 34 04.0), situat entre els PK 109 / 110 de la carretera C-26 (Solsona / Navès), on hem continuat per una sortida indicada: Sant Esteve, però no hi arribarem.

Abans, en un lloc (1) situat a 42 00 23.8 01 33 56.1 prenem una sortida de la carretera, indicada: Cups: 0,4 km .

Quasi al començament ens trobem que una cadena situada al bell mig del camí, barra el pas als vehicles a motor. Així que continuem el camí a peu.

En menys de deu minuts de suau caminada arribem al Molí dels cups. Al darrere, enlairada, hi ha la Torreta.

M A P A del recorregut – Distància aproximada: 900 m.

Antic molí de planta rectangular, orientat nord-sud i teulada a doble vessant.

Porta a la cara sud d'arc de mig punt adovellat, n'hi ha una altra a la cara nord de les mateixes característiques.

Façana principal amb petites obertures. Seguint aquesta façana hi ha una edificació posterior, utilitzada com a casa, més elevada que el molí.

L'interior ha estat tot reformat per habilitar-ho com a central elèctrica.

Parament de pedres irregulars molt rústec.

El molí dels Cups era un molí de farina del que se'n parla ja en el document del 1080.

En Raymond Yodall o Godall donà a Sant Esteve el molí que hi ha més amunt del Castell d'Olius, i el de Cuiquespes, situat sota el castell.

El comte d'Urgell, Ermengol dóna de nou el molí de Cuiquespes a Guilabert Dalmaci i a la seva muller el 1100.

Cuiquespes era el casal on hi havia més d'un molí. Vers el 1224, mentre era paborde de Santa Maria de Solsona en Guerau, s'hi feren moltes obres i fou aleshores que els molins es reconstruïren en forma molt avançada.

Bona part de la construcció actual, on estaven les moles i desguàs de l'aigua ens palesa l'estil arquitectònic dels segle XIII .

No hi ha ja maquinaria antiga , els cups i els llocs de les moles han segut coberts i replanats.

L'aigua fa funcionar un alternador per la llum elèctrica. Aquesta darrera adaptació fou inaugurada al 1899, i des de llavors produeix energia elèctrica. “