La Torreta – Olius / Solsonès

I T I N E R A R I

La part inicial del camí és la mateixa que la que mena a l'Església parroquial de Sant Esteve d'Olius i al Molí dels cups.

Situació: En terrenys d'Olius, municipi de la comarca del Solsonès (Lleida).

Època: Medieval - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: BCIN- (Patrimoni.Gencat).

Estat: No hi hem arribat a tocar-la. Exteriorment no presenta pas mal aspecte.

Accés – Visitada el 01/07/2017:

El punt d’inici de la nostra descoberta d'avui ha estat un lloc (0) – (42 00 10.8 01 34 04.0), situat entre els PK 109 / 110 de la carretera C-26 (Solsona / Navès), on hem continuat per una sortida indicada: Sant Esteve, però no hi arribarem.

Abans, en un lloc (1) situat a 42 00 23.8 01 33 56.1 prenem una sortida de la carretera, indicada: Cups: 0,4 km . Quasi al començament ens trobem que una cadena situada al bell mig del camí, barra el pas als vehicles a motor. Així que continuem el camí a peu.

En menys de deu minuts de suau caminada arribem al Molí dels cups. Al darrere, enlairada, hi ha la Torreta.

M A P A d'aquest recorregut – Distància aproximada: 850 m.

Masia fortificada de planta rectangular, amb teulada a doble vessant i orientada nord-sud.

S'arrapa a una roca des de la qual el terreny cau en fort desnivell cap a la vall.

Se li poden apreciar tres cossos constructivament diferenciats, el més antic i destacat dels quals és una torre de planta rectangular datada al segle XIII.

Les poques obertures a la part inferior dels murs de tancament donen fesomia defensiva a tot el conjunt.

L'accés està format per una porta allindada rectangular, i presenta finestres al primer pis i a les golfes. El parament és de pedres tallades i en filades.

Notícies històriques

La Torreta fou l'antic Palau del Comte Ermengol d'Urgell, se'n tenen notícies documentals ja des del segle XI, surt citada en l'Acta de Consagració de l'església de Sant Esteve d'Olius.

Passà a ser de la canònica de Solsona per donació del Comte Ermengol VI (1128) i confirmada després per Ermengol VII (1183) i pels Cardona; els bisbes de Solsona ostentaren per això el títol de "marquesos d'Olius" i fou la seva residència estival. El Palau es trobava ja en decadència al segle XVI.”