Mas Soler – La Pobla de Montornès / Tarragonès

És una edificació del segle XVII

I T I N E R A R I

Situació: A la Urbanització “El Castell de Montornès”, en terrenys de La Pobla de Montornès, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Tarragonès (Tarragona).

Època: Segle XVII - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: BCIN – (Patrimoni.Gencat).

Estat: Presenta un bon aspecte. No és accessible lliurament. En l’actualitat és un equipament municipal de l’Ajuntament de La Pobla de Montornès. Un cartell situat a la porta d'entrada indica que és el Centre Cívic “Mas Solé” – (Gent Gran).

Accés - Visitada el 19/12/2015:

Davant mateix de la fita del punt quilomètric nº 5 de la carretera T-211 (La Pobla de Montornès – La Nou de Gaià). Al mapa de Google també s'identifica aquest vial amb el nom d'Avinguda Mas Solé, a la vora d'on aquesta conflueix amb el carrer Romaní.

Altres: De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació (Desembre 2015):

Aquest mas és el nucli de la urbanització "El Castell de Montornès".

Es tracta d'una gran construcció documentada des de principis del XVI, estructurat entorn una gran torre, que és l'element que sobresurt i més destaca de la façana.

Aquesta està decorada amb un coronament corb i obert a l'interior i presenta dues torretes de guita i diverses espitlleres.

El cos principal del mas es desenvolupa a costat i costat de la torre. L'accés es realitza a través d'un portal d'arc de mig punt adovellat desplaçat lleugerament a l'esquerra respecte a la torre. L'edifici presenta diverses finestres situades a diferents alçades, dues d'elles amb ampits motllurats.

Tot el conjunt ha estat molt modificat; un dels darrers elements afegits foren les falses torretes de guàrdia a dos dels angles superiors de la torre, incorporades al segle XIX.

Una altra reforma correspon segurament a la data de "1797" visible a l'interior del pati.

Notícies històriques

Documentat el 1616, té una torre de guaita (s.XIX). Actualment és conegut com a Castell de Montornès. Prop del nucli urbà.”

• Als sols efectes de classificar-lo en aquestes pàgines, l'inclourem dins de la categoria de “Cases Fortes”.