Torre de Can Xacó – Creixell / Tarragonès

N O V E T A T - Setembre 2017

En data 3/9/2017 rebem, una nota d’en Jordi Llopart, alcalde de Creixell, en la que ens fa saber que ... referent a l' informació que teniu de la Torre de Cal Xacó a hores d'ara esta totalment desfasada i es tindria que corregir ja que la torre en qüestió esta integrada dins la casa pairal de cal cabaler que ara per ara es la nostra casa de cultura i al mateix temps sala d' exposicions i museu i la torre encara que modificada en segons quins trams, es pot veure i visitar...”

Agraïm molt sincerament aquesta informació.

Situació: A Creixell, vila i municipi de la comarca del Tarragonès (Tarragona).

Època: Segle XIV - (Patrimoni.Gencat). Aquesta torre formava part de les muralles del poble.

Protecció: BCIN - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bon estat. Propietat de l'Ajuntament de Creixell, la torre és visitable. Hi ha un espai públic per aparcar quasi davant mateix d’aquesta edificació.

Altres noms: Cal Cabaler

Al carrer Sant Jaume, 4-6.

Altres: De la pàgina web de la Diputació de Barcelona, ens complau extreure la següent informació (Gener 2013):

Torre quadrada, obrada en maçoneria arrebossada de 4,5 m de costat i una alçada de 10 m.

Forma part del recinte que protegia la vila closa de Creixell, junt amb altres torres.

Conserva encara les finestres originals, però la coberta i la porta d'entrada de la planta baixa són reparacions recents.

Notes històriques:

Formava part de l'estructura defensiva de la vila, juntament amb les torres de Ca la Miquelina i Cal Jeroni, bastida en el segle XIV.”

Tarragonès : Veure en un mapa més gran.